2017. február 27., hétfő

Brokkolis tagliatelle

A minap a lányom főzött finom, húsmentes ebédet, méghozzá olaszosat. Mindig szeretem, ha a gyermekeim főznek, s nekem csak annyi a dolgom, hogy az asztal mellé üljek. Ez a brokkolis tagliatelle viszont annyira jóra sikeredett és olyan szépen tálalta, hogy gondoltam, megosztom nagyobb közönség előtt is.

2017. február 18., szombat

Lazac-steak sárgarépapürével, csicsóka-chipsszel és vegyes zöldsalátával

Noha nem olcsó mulatság lazacot enni, néha megengedem magamnak, hogy vegyek néhány szeletet és abból készítsek valami finomságot a családom és magam kényeztetésére. Nos, a minap épp egy ilyen nap volt, ráadásul forgatás is volt nálam - zsebre, azaz tartalékba filmeztünk - gondoltam, a kollégáimat is meglephetném egy kis finom lazaccal. Nem akartam nagyon túlspilázni sem a dolgot, így hát steaket készítettem belőle, hozzá egy kis salátával, sárgarépapürével és csicsókachipsszel. Annál is inkább, mert eléggé gyakran találkozom olyan emberekkel, akik érdeklődnek különféle alapanyagok iránt: ugyan mit lehet ebből főzni? Na, itt most lesz három olyan alapanyag is, ami nem épp ismeretes Gyergyó környékén, de meg lehet vásárolni a bevásárlóközpontokban.

2017. február 14., kedd

Fahéjas csiga

Az úgy történt, hogy vettem egy új kályhát, aminek van négy gázégője és egy elektromos sütője. Természetesen, a sütőt ki kellett próbálni, és erre mi más is lenne alkalmasabb, mint valamilyen kelt tészta. Ezért előbb sütöttem egy adag darázsfészket - azt fel is csomagoltam a lányomnak, aki épp Kolozsváron volt államvizsgázni. Piszokul jó lett, olyannyira, hogy kedves lovagtársam, Attila amint meglátta, rögtön rendelt egy adagot az Amerikából hazalátogatott lánya búcsúvacsorájára. Igen ám, de a fiam is meglátta, milyen darázsfészket sütöttem, és egyből megrendelt ő is egy adagot, de ő már fahéjast kért. Időközben az új sütővel is összebarátkoztunk, a sütemény receptjén is változtattam egy kevest, így egy újabb süti lett belőle.

2017. február 12., vasárnap

Káposztaléleves véres tallérral

A káposztalélevesnek többféle változatát főzik Székelyföldön, így többek közt készítenek ún. véreses káposztalélevest is. Na most, elárulom, hogy ez volt az a leves, amivel engem gyerekkoromban ki lehetett volna hajtani a világból, ugyanis akkoriban nagyanyám nem aprózta el a dolgot, egyszerűen a véreshurkáról lehúzta a bőrét és csak úgy beleborította a levesbe. Hát ez így eléggé gusztustalan volt, mert a véres szétfőve a levesben meglehetősen undorító látvány - vélhetőleg azért nevezte nagyanyám mocskos levesnek. Sokáig nem is főztem ezt a levest, hiszen nem szerettem, aztán a múltkoriban volt egy adag lesütött véresem, ami semmiképp nem akart elfogyni, akkor jutott eszembe, hogy ebből lehetne mocskos levest főzni, csakhogy másképp kell tálalni. Nos, a tálalás látható, a hogyan alább következik.

2017. február 10., péntek

Lencsefőzelék párolt, füstölt oldalassal

A lencséről sokáig azt hittem, hogy csak a mesében létezik a szegény leányok és Hamupipőke bosszantására, aztán valamikor az 1990-es évek elején nálunk is megjelent a boltokban. Mivel nem ismeretem, édesanyámtól kértem tanácsot: hogy kell megfőzni, mit szokás készíteni belőle? Ő azt mondta, pont úgy kell készíteni, mit a szárazbabot vagy a sárgaborsót, és hogy nagyanyám többnyire főzeléket készített belőle. Így hát főzeléket főztem én is akkoriban még rántással. Közben olvasgattam ezt-azt, ismerkedtem egyéb sűrítési eljárásokkal is, és egy ideje már csak úgy készítem a lencsefőzeléket, ahogy alább olvashatjátok.

2017. február 8., szerda

Aszaltszilvaleves és lencsefőzelék párolt füstölt oldalassal - főztem megint



Utóbb megint az én konyhámban főztem lencsefőzeléket füstölt oldalassal, hozzá pedig készítettem az oldalas főző levéből egy aszaltszilvalevest. Az aszaltszilvalevesről sokat nem "rizsázom", hiszen azt már beblogoltam korábban és a receptjét láthattátok, meg egyébként is annyi benne az "izgalom" a korábbihoz képest, hogy ezt most a füstölt oldalas levében főztem. Ennél sokkal érdekesebb viszont a lencsefőzelék, amit ezúttal nem a hagyományos rántással vagy habarással/eresztékkel sűrítettem, hanem másképp. Ja, és majdnem elfelejtettem, készült még egy jó kis savanyúkáposzta-saláta is. De mindez kiderül a kisfilmből. 

2017. február 6., hétfő

Darázsfészek diós töltelékkel

Mondtam már, hogy lett új kályhám? Nos, ha nem említettem volna, akkor most szólok, hogy lecseréltem a régi, öreg gázas kályhámat és vettem egy új vegyes üzeműt. Vagyis van neki négy csigája, ami gázzal működik, a sütője viszont elektromos, állítható hőmérséklettel, többféle fokozattal, illetve időzítővel. Magyarán elsőre okosabbnak tűnt, mint én, ezért kerülgettem igencsak óvatosan pláne az elején. Aztán tegnap eljött a nagy nap, eldöntöttem, kipróbálom a sütőt, előzetesen azonban még egyet konzultáltam Ciska barátnőmmel, már nem egyébért, de neki is ilyen kályhája van, és én biztosra akartam menni. Nos, a próba sikerült, s azt hiszem igencsak közeli barátságba kerülök ezzel a kályhával, kivált a sütőjével, és minden olyan sütit megsütök majd, amiről eddig még álmodni sem mertem.

2017. február 4., szombat

Élesztős csöröge

Az a helyzet, hogy lassan két hete, hogy a gyergyószentmiklósi Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet rögtönzött konyhájában egyebek mellett csörögét is sütöttünk, s én azóta kívánom. A receptet a nőegylet elnöke, Jánosi Gabi hozta, és abban tér el az én régebbi csörögémtől, hogy ez élesztővel készül. Lényeg, hogy ma végre sikerült megsütnöm, finom, puha, omlós lett, mint a Gabié, ám én mindjárt dupla adaggal indítottam, ezért a receptleírásban is ezt a változatot írom. Íme, ilyen lett!

Hidegtál kosaras bálba és csöröge - A Lorántffy Zsuzsanna Nőegyletnél főztünk



A Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet rögtönzött konyhájában főztem Jánosi Gabriella elnökkel és György Erzsébet alapítótaggal Gyergyószentmiklóson. Erzsikével összeállítottunk egy hidegtálat kosaras bálba, Gabival pedig "csodacsörögét" sütöttünk, már nem másért, de idén hosszúra nyúlik a farsang és ha netán valaki tanácstalan lenne, akkor adjunk neki ötletet. A kis felvétel a Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjának készült. 

2017. február 3., péntek

Székelygulyás

Hát a székelygulyásról vagy székely káposztáról sokat tudnék mesélni. Először is túl azon, hogy ez egy nagyon finom főétel, nálunk a családban azért is nevezetes, mert ezzel az étellel nyerte meg a lányom a VII. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt tavaly decemberben Gyergyószentmiklóson. Íme a bizonyíték róla!

2017. február 2., csütörtök

Fehér leves

Amint a korábbi bejegyzésemben is jeleztem, nemrégiben Szakács Magdika lovagtársammal főztem együtt a Csíkszépvízi Idősek Otthonának a konyháján. Magdika lovagtársam és a közös főzés most azon jeles alkalomból történt, hogy ott forgattunk a Hargita Stúdió stábjával a Székely Konyha Magazin című főzőműsorának. Kérésünk az volt, hogy mutasson valami hagyományos, jellegzetesen csíkszépvízi ételt, ő pedig úgy döntött, hogy készítsünk egy székelygulyást - hiszen ez az étel is mindjárt jellegzetessé válik, ha szépvízi káposztából készül - és főzzünk hozzá egy fehér levest, amit téli időszakban igencsak népszerű a településen. Igaz, többnyire tejföllel készítik, viszont Magdika ez alkalommal egy érdekes tojásos sűrítési eljárást is megmutatott, amire érdemes figyelniük főleg azoknak, akiknek a családjában laktózérzékeny személy van.

2017. február 1., szerda

Fehér leves és székelygulyás - Magdikával főztem



Nemrégiben Szakács Magdikánál jártam Csíkszépvízen, és közösen főztünk fehér levest és székelygulyást. Magdikáról tudni kell, hogy lovagtársam is, és nagyon felelősségteljes munkát végez a Csíkszépvízi Idősek Otthonában. Ő ugyanis nap mint nap munkatársaival együtt házias ételekkel kényezteti az ottlakó idős embereket, köztük többnek is figyel a diétájára. A Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjában fehér levest készített - amiben megmutatott egy különleges sűrítési eljárást is - és székelygulyást készített igazi csíkszépvízi savanyú káposztából.

Nudlileves

Tavaly januárban, amikor Kard Éva magyaros krumpligombóc-levesére annyira fellelkesültem, hogy kezdtem kutatni, vajon a mi vidékünkön valami hasonlót főznek-e, akkor bukkantam rá a tárkonyos krumpligombóclevesre. Már abban posztban leírtam, hogy az akkor 80 éves keresztanyám segített, ő ugyanis főzött ilyen levest. De nem csak őt fogtam vallatóra, hanem a majdnem 80 éves édesanyámat  is, aki ugyan nem ismerte ezt a változatot, de ismert mást, méghozzá a nudlilevest. Sebtében. telefonon el is mondta, hogyan kell készíteni, én pedig azóta többször is megfőztem - legutóbb kamerák előtt is, s mint látjátok, fotó is készült róla.