tag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post1505935146579631791..comments2023-11-11T10:04:21.958+02:00Comments on Gyergyói Ízőrző: Káposztasózás télireAlízhttp://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-1406008580611772342023-11-11T10:04:21.958+02:002023-11-11T10:04:21.958+02:00A káposzta levét még akkor is fel lehet használni,...A káposzta levét még akkor is fel lehet használni, ha ennél sokszorta sósabb, ugyanis a káposztalével csupán savanyítunk, vagyis ízesítjük az ételt. De meginni is lehet, igaz, nem víz helyett, vagy üdítőitalként, hanem pl. sült pityóka mellé - rendszeresen iszom én is, a családom, rokonaim, barátaim és ismerőseim is isszák. Az viszont furcsa, hogy a 3 hete elsózott káposztája - amit ráadásul, melegben, a konyhában tart - még nem kezdett savanyodni, hanem inkább sós. Az én káposztám kezdetektől pincében van, kb. 10 fokos hőmérsékleten, s már kellemesen savanykás a lé íze. Persze még érnie kell - főleg az alacsony hőmérséklet miatt - de már a levéből lehetne káposztalélevest főzni. Milyen sót használt? Mert ha nem parajdit, hanem az üzletekben található jódozott-klórozott-káliumozott sót használta, akkor nem is várhat az eddiginél jobb eredményt.Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-59951068705468726092023-11-11T09:50:32.270+02:002023-11-11T09:50:32.270+02:00Szerettem volna a káposzta levét is felhasználni l...Szerettem volna a káposzta levét is felhasználni levesbe vagy csak úgy meginni ami savanykás kellene legyen, ezért gondoltam, hogy vizzel hátha lehetne még javítani rajta. Ezek szerint inkább ne tegyek több vizet. Köszönöm a gyors választ. Erzsohttps://www.blogger.com/profile/03689658162713973007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-55738746422451555892023-11-11T09:15:30.101+02:002023-11-11T09:15:30.101+02:00Vizet mindig lehet tenni bele, de nem ajánlom, s é...Vizet mindig lehet tenni bele, de nem ajánlom, s én nem tennék. A káposzta leve amúgy mindig kicsit sósabb az átlagnál, ezért nem szoktunk sót tenni a töltött káposzta feltöltő levébe. Ahhoz, hogy a tejsavas erjedés beinduljon és megfelelő minőségben végbe is menjen szükséges bizonyos sókoncentráció. Nos, a receptben leírt mennyiség az a minimum mennyiségű só, amitől elindul és végbemegy a folyamat. Ha ennél kevesebb van benne, akkor a káposzta megrohad a vízben, ha ennél több, akkor nagyon sós lesz a káposzta. Ha valakinek ettől a sómennyiségtől is sósnak tűnik, használat vagy fogyasztás előtt át lehet mosni hideg vízzel a káposztát, s akkor nem lesz annyira sós.Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-1832018463764627272023-11-11T09:04:23.062+02:002023-11-11T09:04:23.062+02:00A télire eltett hordós fejes káposztát túl sósnak ...A télire eltett hordós fejes káposztát túl sósnak érzem, 3 hete tettem el. A konyhába tárolom, hogy hamarabb érjen meg. Szép tiszta lett a leve. Eleinte finom savanykás íze volt de most sósnak érzem. Lehet tenni még vizet hozzá?Erzsohttps://www.blogger.com/profile/03689658162713973007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-22413268740555561502023-10-09T11:36:39.336+03:002023-10-09T11:36:39.336+03:00Kedves Levente! A bükkfakereszt is jó a káposztát ...Kedves Levente! A bükkfakereszt is jó a káposztát lenyomtatni, a kő pedig teljesen mindegy honnan van, a lényeg, hogy ne mészkő legyen. Ui. a mészkő vízben oldódik, s ezáltal olyan anyagok kerülhetnek a savanyú káposztába, amik nem odavalók. Tartósítószer nem kell bele egyáltalán, de ha netán nem eléggé hideg a pincéje vagy nem is pincében tárolja, akkor miután kiforrt a káposzta lehet tenni bele kevés borként, mert az lefékezi a további erjedési folyamatokat. Viszont hangsúlyozom: a borként csak azután, miután már finom, zamatosra érett a káposzta. :) Úgy szoktam ezt csinálni, hogy miután elsóztam, először decemberben az ünnepekre veszek ki a hordóból káposztát, s általában újévig - kb. január közepéig - hagyom a sós lében a káposztát, ekkor viszont kb. fél liternyi káposztalében feloldok fél kiskanálnyi borként, s ezt visszatöltöm a hordóba, majd összerázom, hogy keveredjen a lé. 40 literes hordóhoz számolom a fél kiskanálnyi borként. Ez lefékezi a további erjedési folyamatokat, és még nyár közepén is, szép, sárga ropogós a savanyú káposztám. :)Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-5074954222881977372023-10-08T09:12:46.230+03:002023-10-08T09:12:46.230+03:00Jo napot! Meg szeretném kérdezni hogy a kerrszt a...Jo napot! Meg szeretném kérdezni hogy a kerrszt a káposzta lenyomásához bükk fábol készült! Az jo, vagy csak fenyõből jobb! Es hogy a kő az lehet marosi kő persze joll kifőzve!? Tartósito kell-e bele tenni?Leventehttps://www.blogger.com/profile/16330158266991471835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-17720117890083710812020-12-05T20:04:00.399+02:002020-12-05T20:04:00.399+02:00Gérával sosem savanyítottam káposztát, mert soha n...Gérával sosem savanyítottam káposztát, mert soha nem jutottam hozzá annyihoz, hogy a káposztasózásra is jusson. :) Ételt sóztam vele, de azt mindig kóstoltam, így sajnos nincs elég tapasztalatom hozzá, hogy tanácsot adjak. Azt javaslom, hogy érdeklődjön valaki sóvidékitől, mert ők jól ismerik a gérát. Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-4559244257907962332020-12-05T18:41:11.485+02:002020-12-05T18:41:11.485+02:00Szovátai Géra forrásvizet szeretnék használni a ká...Szovátai Géra forrásvizet szeretnék használni a káposzta savanyításhoz. Esetleg kaphatnék információt azzal kapcsolatban, hogy ezt milyen mértékben kell oldani ivóvízzel? Barabás Miklóshttps://www.blogger.com/profile/07510184195914740724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-88318077529134654162020-11-09T19:54:30.662+02:002020-11-09T19:54:30.662+02:00Kedves Csilla! :) Mint láthatta én is műanyaghordó...Kedves Csilla! :) Mint láthatta én is műanyaghordóba rakom el a káposztámat, és egyszerűen a hordó tetejét csavarom rá. Fontos, hogy a káposztafejek jól le legyenek szorítva, hogy minden fej a sós lé alatt legyen, de azon túl bőven elég, ha a teteje rá van csavarva. Nyitva csak annyi ideig szokott lenni az én hordóm, amíg kiveszek belőle 1-2 fej káposztát a főzéshez. Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-36856545885714357092020-11-09T18:30:16.810+02:002020-11-09T18:30:16.810+02:00Kedves Alíz!
Mi zárható műanyag hordóba rakjuk el ...Kedves Alíz!<br />Mi zárható műanyag hordóba rakjuk el a káposztákat. Amellett hogy levan szorítva a káposzta le kell-e légmentesen zárni a hordót?Csillahttps://www.blogger.com/profile/12734578743517469668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-29996130084849662672020-10-24T14:46:08.648+03:002020-10-24T14:46:08.648+03:00A birsalma tisztítja a káposzta levét A birsalma tisztítja a káposzta levét Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01398764724576164616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-56274215442739826402019-11-17T20:16:33.876+02:002019-11-17T20:16:33.876+02:00Nagyon köszönöm, megnyugtatott! Szép napot és mind...Nagyon köszönöm, megnyugtatott! Szép napot és minden jót!<br />Ibolyahttps://www.blogger.com/profile/17155517055461679973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-42762663776320083002019-11-17T12:30:08.240+02:002019-11-17T12:30:08.240+02:00Szerintem, minden a legnagyobb rendben zajlik. Egy...Szerintem, minden a legnagyobb rendben zajlik. Egy hét után ennek kell történnie: a lé zavaros, mintha tejes lenne, emiatt nevezik tejsavas erjedésnek; illetve a lé sós, mert még ennek kell lennie. Két hét kell a tejsavas erjedésnek még 18 fokon is, ezután kezd a lé savanyú lenni, és a látszik a káposztán is, hogy érni kezd. Igazából sózás után egy hónappal lesz fogyasztható a káposzta, de a leve két hét után rendszerint már kellemesen savanyú. Még egy hetet lehet mozgatni a sós lét a káposztán, utána már nem kell, s kb egy hónap múlva lesz szép tiszta a leve és kellemesen savanyú.Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-13528692538948574762019-11-17T11:49:58.153+02:002019-11-17T11:49:58.153+02:00Kedves Alíz,a káposztám elsózását az Ön receptje a...Kedves Alíz,a káposztám elsózását az Ön receptje alapján(420gr/10liter) tettem.A hordóm a konyhában van,kb 18 fokon.Minden nap csővel belefújok.Egy hete tettem el, bugyog és enyhén bezavarosodott, de nem habosodik. Kicsit túl sósnak érzem a levet és nem savanyodik. Mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm.<br />Ibolyahttps://www.blogger.com/profile/17155517055461679973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-78371907276430657702019-11-01T22:23:34.276+02:002019-11-01T22:23:34.276+02:00Ha Önnek ez így bevált, akkor így kell csinálni, é...Ha Önnek ez így bevált, akkor így kell csinálni, én kipróbálni sem fogom, mert nekem az én módszerem vált be. :)Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-53009749393970290542019-11-01T20:28:51.105+02:002019-11-01T20:28:51.105+02:00En kiszedem a torzsat a kaposztanak 10 percet mikr...En kiszedem a torzsat a kaposztanak 10 percet mikrozom 700W-on gyonyoruen lehet a leveleket le- szedni tizesevel osszecsavarom es teszem naylon vederben kb.200 levelet.,bors,baberlevel,mustarmag,szovatarol hoztam sosvizet igy 10 l viz / 1 l tomrnysos viz eddig nekem bevalt.<br />margareta5161https://www.blogger.com/profile/01056997765648266864noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-33254815607985751352019-10-26T15:44:56.193+03:002019-10-26T15:44:56.193+03:00Jo napot kivánok. En minden evben tettem tormát es...Jo napot kivánok. En minden evben tettem tormát es a sóoldat is ugyan így az ön által leírt modon van. Megis csoda ízletes es finom lett a torma ellenére sőt nekünk külön jo ízvilagu kaposzta lett. Nem tapasztaltuk azt hogy rágosabb lenne. Viszont voltak évek mikor nem tettem es a káposztám is kucsivel ugymond vastag erezett lapiju volt az mégis kemény es rágós lett érés utan.<br />Igy mi sok evi tapasztalatbol azt a következtetést vontuk le hogy a káposzta minőségétől jobban függ az hogy rágos kemény lesz... a torma kevésbé befolyásolta. <br />Csak tapasztalatként irtam le... Isten ments hogy vitázni vagy ellenkezni akarnék 😍🥰Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05110285079797175786noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-26013849469533342102019-02-01T13:55:29.340+02:002019-02-01T13:55:29.340+02:00Kedves Klára! A só-víz arányban jó az elképzelés, ...Kedves Klára! A só-víz arányban jó az elképzelés, vagyis 1 l vízhez az 1 evőkanál só. Viszont ha csak 1-1,5 kg-mos káposztafejet akar savanyítani, akkor én úgy csinálnám, hogy a vizet a sóval felforralnám, ebben megabálnám a káposztafejet, kivágnám a torzsáját, leszedném a leveleit, és ötösével összecsavarva raknám kaporral és csomborral egy nagyobb befőttes üvegbe. Az abáló lével tölteném fel - ebben az esetben célszerű, hogy legalább 2 l vizet forraljon fel 2 kanál sóval - de megvárnám míg teljesen kihűl. 4-5 napig hagynám szobahőmérsékleten - de közben lehetne kóstolgatni a levét, hogy kellően savanyodik-e - és ha már savanyú, akkor beraknám a hűtőbe és ott tárolnám. Ezzel a módszerrel savanyították a káposztát régebb úgymond "azonnali" használatra, ha pl. egy lakodalomra vagy halotti torra kellett töltött káposztának. Így savanyítva eláll a káposzta 1-2 hétig a hűtőben. A dési sót nem ismerem, de ha nem jódozott, akkor lehet használni. Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-20342285842804281802019-02-01T13:21:47.800+02:002019-02-01T13:21:47.800+02:00Jó napot kívánok Alíz! Csak egy- vagy másfél kilós...Jó napot kívánok Alíz! Csak egy- vagy másfél kilós káposztát savanyítanék üvegben, mert nincsen más lehetőségem. A só-víz arányt liter/evőkanál sóval mérjem? Most éppen Dés-i sóm van itthon, mert hol Parajdit,hol Dés-i sót használok. A vizünk elég jóízű, de klórozott. Felforraljam, s hagyjam kihűlni a vizet, amit majd felhasználok? Köszönöm előre a válaszát.<br />Klárahttps://www.blogger.com/profile/03829567343965401946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-65702008504926528522018-12-01T18:31:40.826+02:002018-12-01T18:31:40.826+02:00Fogalmam sincs, mert én sosem tettem el aprókáposz...Fogalmam sincs, mert én sosem tettem el aprókáposztát télire, mindig fejesen savanyítottam. Néha szoktam úgymond azonnal használatra sózni, azt ugyanezzel a sóaránnyal készítem, de langyos vízzel, 2-3 nap alatt már savanyú. DE NEM ÁLL. Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-75746334722352429182018-12-01T18:25:42.155+02:002018-12-01T18:25:42.155+02:00Szerintem, nem edzi meg, tehet közéje nyugodtan bi...Szerintem, nem edzi meg, tehet közéje nyugodtan birsalmát. :)Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-40481242643950142392018-12-01T17:37:03.265+02:002018-12-01T17:37:03.265+02:0020 kg gyalult káposztát mennyi sot tegyek
20 kg gyalult káposztát mennyi sot tegyek<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09674931766890642768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-78067927087477280422018-11-28T12:21:37.255+02:002018-11-28T12:21:37.255+02:00Udv, lattam recepteket birsalmaval, ez vajon milye...Udv, lattam recepteket birsalmaval, ez vajon milyen hatassal van a kaposzta savanyitasra? Elkepzeltem, milyen finomak lennenek a birsalma darabkak benne, de ha ez is megedzzi a kaposztat, akar a torma, akkor inkabb kihagynam. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00511711724830131480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-52803947632578158292018-11-12T15:17:04.761+02:002018-11-12T15:17:04.761+02:00Igen, helyes meglátás, picivel sósabbnak kell lenn...Igen, helyes meglátás, picivel sósabbnak kell lennie, mint a tejsavas erjedéssel készülő savanyúságoknak, mint például a híres, hordós savanyúságnak vagy "muraturának", ahogy mifelénk, Erdélyben nevezik. Alízhttps://www.blogger.com/profile/08703538075715731951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1968476518589366961.post-90052890399405723442018-11-12T14:59:12.729+02:002018-11-12T14:59:12.729+02:00Köszönöm a választ, én egy liter vízre számoltam a...Köszönöm a választ, én egy liter vízre számoltam a leveses kanál sót (26-27 gram) innen a félreértés. Mivel először készítek savanyú káposztát, viszont tejsavas erjedéssel savanyúságot már évek óta, ezért enyhén sósnak tűnt a lé. Köszönöm a gyors választSzabo Jozsefhttps://www.blogger.com/profile/10859901617031107580noreply@blogger.com