Még karácsony előtt vettem egy tasak fagyasztott lazacot azzal az elgondolással, hogy majd az ünnepre alakítok valamit belőle. Aztán amikor kibontottam a tasakot, láttam, hogy a négy szeletecske lazac sehogysem lesz elég öt személynek, így gondosan visszacsomagoltam és beraktam a fagyasztóba, hogy majd máskor megkészítem. Aztán a minap Gizi tett közzé az Erdélyi Ízőrzők facebook-csoportban egy lazacos receptet, ami igencsak megtetszett, mert egyszerűnek tűnt és tetszett a fűszerezése. Végül fűszerezésben kicsit eltértem a Gizi leírásától, hiszen a színes bors mellé tettem egy kis citromborsot is, mert halfélékhez ennél jobb nincs. Úgy gondoltam, hogy köretet is másat készítek, mivel a zöldségesnél épp volt csicsóka és brokkoli, így erre esett a választásom. Mindehhez még készítettem egy kis fokhagymás öntetet és kész is volt a vasárnapi ebédem. Jutott a fiaméknak is belőle, s még a Székely Konyha februári lapszámában is benne lesz.
Hozzávalók
A sült lazachoz: 4 szelet lazac, tengeri só, színes bors, citrombors, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve.
A parmezános csicsókához: 4-5 csicsóka, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, 2 evőkanál reszelt parmezán, 2 cikk fokhagyma.
A párolt brokkolihoz: 1 kis fej brokkoli, 1 evőkanál reszelt parmezán.
A fokhagymás öntethez: 2 cikk fokhagyma, csipetnyi tengeri só, 1 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve.
Elkészítése
1. A lazacszeleteket sózzuk, megszórjuk citromborssal és kevés színes borssal, majd meglocsoljuk citromlével. Kb. egy órát állni hagyjuk, hogy a hús beszívja a fűszereket.
2. Ezalatt megpucoljuk a csicsókát, hasábokra vágjuk, sózzuk, megszórjuk zúzott fokhagymával és a parmezán felével, meglocsoljuk olívaolajjal és összeforgatjuk.
3. A brokkolit rózsáira szedjük, átmossuk.
4. Egy tepsibe halmozzuk a fűszeres csicsókát, mellérakjuk a brokkolit úgy, hogy a tepsi fele üresen maradjon. Alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben (180 fokon) kb. 15 percig pároljuk.
5. Ezalatt az olívaolajat összeforraljuk a vajjal és a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefele addig sütjük, míg kb. feléig átsül.
6. Ekkor kivesszük a sütőből a köretet, a csicsókát átforgatjuk, majd mind a brokkolit mind a csicsókát megszórjuk egy-egy evőkanálnyi parmezánnal. Mellérakjuk a félig átsült lazacszeleteket, meglocsoljuk a vajas-olívás keverékkel, majd fólia nélkül még 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
7. Közben a két cikk fokhagymát pépesre zúzzuk, csipetnyi sót teszünk rá, majd folytonosan kevergetve, lassan rácsurgatjuk az olívaolajat és a citromlevet.
8. Tálaláskor tányérra tesszük a sült lazacszeletet, megöntözzük a fokhagymás öntettel, melléhalmozzuk a csicsókát és a brokkolit, citromkarikával tálaljuk.
Jó tudni!
• A csicsókával gyorsan dolgozzunk, mert hamar megfeketedik.
• Csicsóka helyett sült krumplival is tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Ezt is ki fogom próbáln! Persze, miután megtudom, hogy:
VálaszTörlés1. Mi az a csicsóka?
2. Milyen a citrombors?
Bocs a tudatlanságomért :)
A csicsókáról itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
TörlésA citrombors egy fűszerkeverék, ami citromhéjat és őrölt borsot tartalmaz, nagy bevásárlóközpontokban lehet vásárolni.