Oldalak

2016. szeptember 13., kedd

Töltött paprika római tálban

Hát ezt sem ma főztem, de mivel még mindig szezonja van, gondoltam, beblogolom, hátha valakinek jól jön az az újítás, amit eszközöltem a hagyományos töltött paprikámon. De kezdjük az elején: amióta főzök, azóta töltött paprikát is készítek, hiszen a családból mindenki nagyon szereti, és eszem ágában sem volt újítani rajta. Ám, a múltkorokban valahogy úgy jött ki a lépés, hogy nem volt időm sokat bíbelődni a töltött paprikával, így hát az egészet beleburrantottam a római tálamba, és belöktem a sütőbe. Az eredmény mesés lett.


Hozzávalók 

6-8 zöldpaprika, 1,5-2 kg paradicsom, 50 dkg darált hús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, zellerzöld, kevés olaj. 

Elkészítése 

1. A zöldpaprikát kicsumázzuk, a hagymát apró kockára vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és késes aprítóban pépesre zúzzuk. 
2. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk. Közben a hagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával és a keverőtálban lévő töltelékhez adjuk. Az egészet összekavarjuk, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kicsumázott paprikákat. 
3. A paradicsomvelőt ízlés szerint vízzel hígítjuk, és kevés sóval felforraljuk. 
4. Ezalatt a megtöltött paprikákat egy serpenyőben kevés forró olajon minden oldalukon megpirítjuk.
5. A római tál alját megrakjuk zellerzölddel, rászórjuk a paprika kicsumázásától maradt paprikadarabokat, majd rendre rásorakoztatjuk a töltött paprikákat úgy, hogy a töltelékes felük felfelé legyen. Rátöltjük a felforralt paradicsomvelőt, a római tálat lefedjük és kb. 1,5 órára sütőbe tesszük.
6. A töltött paprikát az időközben besűrűsödött paradicsommártással tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A római tálat használat előtt fél órát hideg vízben áztatjuk. 
• A római tálat mindig hideg sütőbe tesszük be, hogy egyszerre melegedjen fel a sütővel, így nem reped meg. 
• Ha nem eléggé édes a paradicsom, kevés cukrot adhatunk hozzá.

1 megjegyzés: