Hozzávalók
50 dkg nagy szemű, fehér szárazbab, 50 dkg csontos füstölt hús (pl. csülök vagy oldalas), 1 fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 púpozott evőkanál ecetes tárkony, só, ha szükséges; illetve a habaráshoz: 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, kevés tárkonyecet.
Elkészítése
A nagy szemű, fehér szárazbabot megpucoljuk és egy éjszakára beáztatjuk.
Másnap a csontos, füstölt húst bő vízben odatesszük főni, majd hozzáadjuk a beáztatott babot és az apróra vágott hagymát. Ha felforrt, alacsonyabb fokozatra állítjuk a fövését és csendesen főzzük, amíg a levesben minden megpuhul.
Ha már a bab és a hús puha, kivesszük a húst, kicsontozzuk, majd kockára vágjuk és visszatesszük a fövő levesbe. Beletesszük a finomra vágott fokhagymát és a tárkonyt, majd megkóstoljuk a levest és ha szükséges, sózzuk.
A lisztet elsodorjuk a tejföllel és a tárkonyecettel, kevés forró levest adunk hozzá, majd a keveréket fazékba töltjük és sűrítjük a levest.
Félfőre vágott hagymával tálaljuk, tárkonyecetet és tejfölt teszünk az asztalra, hogy aki szükségét érzi, még ízesíthesse.
Hasznos tudnivaló!
• A csontos füstölt hús általában annyira só, hogy nem kell több a levesbe, ezért csínján bánjunk a sózással!
• Ha házi füstölésű füstölt húst tennénk a levesbe, előtte egy éjszakával áztassuk gyenge langyos vízbe, hogy a sósságát enyhítsük!
• Habarás helyett vékony rántással is sűríthetjük a levest.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése