2016. január 22., péntek

Babgulyás

Van jobb étel a babgulyásnál ilyenkor farsangban?! Szerintem nincs. Már hogy is lenne, hiszen ebben minden benne van, aminek egy jó ételben benne kell lennie: hús, bab, tésztaféle. Ráadásul minden megfő egy fazékban, nem kell vacakolni a levessel meg a másodikkal, mert mindkettő egyben van. Ehhez valóban semmi más nem kell kísérőnek, mint a fánk vagy a csöröge.

Hozzávalók 

A gulyáshoz: 1 füstölt csülök, 50 dkg sertéslapocka vagy dagadó, 2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, 50 dkg száraz tarkabab, 3-4 babérlevél. 
Az alapléhez: a csülök csontja, 3-4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zeller, 1 fej hagyma, evőkanálnyi szemes bors, só. 
A csipetkéhez: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás. 

Elkészítése 

1. A tarkababot előző nap megpucoljuk, bő vízben átmossuk és beáztatjuk a másnapi felhasználásig. A csülköt kicsontoljuk, a húst kockára vágjuk, a csontjából a zöldségekkel alaplevet főzünk. 
2. Másnap az előző nap főzött alaplében előfőzzük a babot. 
3. Amíg a bab fő, felkockázzuk a sertéslapockát vagy dagadót. Meghámozzuk és kockára vágjuk a hagymát, majd a zsíron üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával. Ekkor adjuk hozzá a sertéslapockát vagy dagadót, illetve a felkockázott füstölt csülköt és összekavarjuk. Megszórjuk őrölt borssal, kevés vizet öntünk alá és lassú tűzön addig főzzük, míg a hús puhára fő. 
4. Ha a bab is megfőtt, a levével együtt hozzáadjuk a húshoz és összeforraljuk. 
5. Amíg felforr a gulyás, a lisztből a tojással és kevés vízzel elkészítjük a csipetkét, amit majd a fövő gulyásba szaggatunk. 
6. Tálaláskor kibédi hagymát adunk mellé. 

Jó tudni! 

• A babgulyást általában nem szükséges sózni, mert a füstölt csülöktől kellően sós lesz. Kóstoljuk meg az ételt, és csak a végén sózzuk, ha szükségesnek érezzük! 
• Ha nyáron készítjük, adhatunk hozzá 1-2 paprikát és paradicsomot is.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Alíz, nagyon tetszenek receptjei. Ezt a babgulyást bográcsban szeretném elkészíteni, lehet-e? Kérem írjon tapasztaláról!
    Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Mária.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária! :)
      Naná, hogy el lehet készíteni a babgulyást bográcsban - még csak úgy az igazi! :) Amire viszont figyelni kell, hogy előző nap a száraz babot elő kell főzni, mert hosszabb a fövlsi ideje, mint a sertéshúsnak. Tehát, ha a babot előfőzte, akkor lehet indítani a bográcsban a sertéshúsból a pörköltalapot, utána a további lépések ugyanazok, mintha kályhán, fazékban főzné.

      Törlés