2016. szeptember 16., péntek

Lucskos káposzta, ahogy "mű szoktuk"

Ilyenkor, ősszel az egyik kedvenc ételem a lucskos káposzta, valahogy nem tudok betelni vele, mert nincs is annál jobb, mint frissen főtt, zsengekáposzta egy kis sertéshússal összerottyasztva. Ez mifelénk, de legalábbis a mi családunkban amolyan egytálételnek számít, nem is szoktunk hozzá tálalni másodikot csak legfennebb egy kis palacsintát vagy lángost. De nem könnyű, jó lucskost készíteni, ugyanis nagyanyám szerint, nem szabad belőle sem káposztalevest sem káposztafőzeléket készíteni, mert "lucskos, az úgy jó, ha lucskos". Nem is szaporítom tovább a szót, csak még annyit mondok el elöljáróban, hogy ez egy családi recept, így készítette nagyanyám, így készíti édesanyám és az összes nagynéném és egy így jó, ahogy van.


Hozzávalók 

80 dkg csontos, zsíros sertéshús (oldalas vagy dagadó esetleg csülök), 1 közepes fej káposzta (kb. 2 kg), 3 fej hagyma, 3 paradicsom, só, bors, pirospaprika, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 csokor kapor, 1 csokor borsikafű (csombor), ecet, tejföl. 

Elkészítése 

1. A húst feldaraboljuk, a káposztát nagy-, a hagymát apró kockára vágjuk, a paradicsomot cikkekre aprítjuk. 
2. A hagymát egy evőkanál zsíron megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a csontos, zsíros sertéshúst és saját levében addig pároljuk, amíg félig megpuhul. Közben sózzuk, borsozzuk. 
3. Ha a sertéshús félpuhára főtt, hozzáadjuk a káposztát, és annyi vizet öntünk alá, amennyi épp ellepi. Sózzuk, hozzáadjuk a csokorba kötött kaprot és borsikafüvet (csombort), és lassú tűzön addig főzzük, amíg a káposzta is megkészül. 
4. Az utolsó 15 percben adjuk hozzá a paradicsomot, illetve elkészítjük a rántást. A rántást ezúttal úgy készítjük, hogy a másik kanál zsíron szép zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük hideg vízzel, majd a leveshez adjuk. 
5. A levest összeforraljuk a rántással, majd tálaláskor ecetet és tejfölt adunk mellé. 

Jó tudni! 

• Nagyon fontos, hogy a lucskos káposztához csak annyi vizet adjunk, hogy ne legyen nagyon leves, de nagyon sűrű, főzelékszerű sem. Úgy jó, ha lucskos! 
 • Akkor igazán finom, ha kellően zsíros húsból készül, és csont is fő lucskosban! 
• Tálaláskor csípős paprikát is adhatunk mellé.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése