Van jobb étel a babgulyásnál ilyenkor farsangban?! Szerintem nincs. Már hogy is lenne, hiszen ebben minden benne van, aminek egy jó ételben benne kell lennie: hús, bab, tésztaféle. Ráadásul minden megfő egy fazékban, nem kell vacakolni a levessel meg a másodikkal, mert mindkettő egyben van. Ehhez valóban semmi más nem kell kísérőnek, mint a fánk vagy a csöröge.
Hozzávalók
A gulyáshoz: 1 füstölt csülök, 50 dkg sertéslapocka vagy dagadó, 2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, 50 dkg száraz tarkabab, 3-4 babérlevél.
Az alapléhez: a csülök csontja, 3-4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zeller, 1 fej hagyma, evőkanálnyi szemes bors, só.
A csipetkéhez: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás.
Elkészítése
1. A tarkababot előző nap megpucoljuk, bő vízben átmossuk és beáztatjuk a másnapi felhasználásig. A csülköt kicsontoljuk, a húst kockára vágjuk, a csontjából a zöldségekkel alaplevet főzünk.
2. Másnap az előző nap főzött alaplében előfőzzük a babot.
3. Amíg a bab fő, felkockázzuk a sertéslapockát vagy dagadót. Meghámozzuk és kockára vágjuk a hagymát, majd a zsíron üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával. Ekkor adjuk hozzá a sertéslapockát vagy dagadót, illetve a felkockázott füstölt csülköt és összekavarjuk. Megszórjuk őrölt borssal, kevés vizet öntünk alá és lassú tűzön addig főzzük, míg a hús puhára fő.
4. Ha a bab is megfőtt, a levével együtt hozzáadjuk a húshoz és összeforraljuk.
5. Amíg felforr a gulyás, a lisztből a tojással és kevés vízzel elkészítjük a csipetkét, amit majd a fövő gulyásba szaggatunk.
6. Tálaláskor kibédi hagymát adunk mellé.
Jó tudni!
• A babgulyást általában nem szükséges sózni, mert a füstölt csülöktől kellően sós lesz. Kóstoljuk meg az ételt, és csak a végén sózzuk, ha szükségesnek érezzük!
• Ha nyáron készítjük, adhatunk hozzá 1-2 paprikát és paradicsomot is.
Jó étvágyat!
Kedves Alíz, nagyon tetszenek receptjei. Ezt a babgulyást bográcsban szeretném elkészíteni, lehet-e? Kérem írjon tapasztaláról!
VálaszTörlésVálaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Mária.
Kedves Mária! :)
TörlésNaná, hogy el lehet készíteni a babgulyást bográcsban - még csak úgy az igazi! :) Amire viszont figyelni kell, hogy előző nap a száraz babot elő kell főzni, mert hosszabb a fövlsi ideje, mint a sertéshúsnak. Tehát, ha a babot előfőzte, akkor lehet indítani a bográcsban a sertéshúsból a pörköltalapot, utána a további lépések ugyanazok, mintha kályhán, fazékban főzné.