Ez megint egy jó múltidéző kaja. Annak idején még csíki diák koromban vasárnapi ebédre kaptuk többször is ezt az ételt. Igen, mert abban az időben nem futottunk haza minden hét végén a bentlakásból, azaz a kollégiumból, havonta egyszer mehettünk haza és akkor is engedélyt kellett kérnünk a nevőlőnőtől, az osztályfőnöktől és az igazgatótól. Ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunk a bentlakásban, és mindig szeretettel gondolok a konyhás nénikre, akik igyekeztek minden körülmények közepette finoman, háziasan főzni nekünk. Igaz, most kissé szomorú vagyok, ugyanis holnap lett volna a 40 éves érettségi találkozóm, ami emiatt a fránya vírusmizéria miatt elmarad. De jó, hogy valamiképp úgy jött ki a lépés, hogy ez az étel pont most került sorra, hiszen bentlakó társaim közül, bizonyára többen is örülni fognak neki. Tódor Enikő barátnőm mindenképp, hiszen ő kérte is ezt a receptet.
Hozzávalók
A fasírthoz: 50 dkg darált hús (borjú és sertés vegyesen), 2-3 cikk fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 1 nyers burgonya, 1 szelet (tenyérnyi) fehér kenyér, 1 tojás, 1 dl tej, só, bors, olaj a sütéshez.
A krumplipüréhez: 1 kg burgonya, 10 dkg vaj, 1 dl forró tej.
A paradicsomszószhoz: 2 evőkanál liszt, 1 púpozott evőkanál vaj vagy 2 evőkanál olaj, 5 dl paradicsomlé, 1 babérlevél, só, cukor.
Elkészítése
A püréhez a burgonyát meghámozzuk, nagy kockára vágjuk, sózzuk, és annyi vízben, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, majd a vajjal és a forró tejjel habosra kavarjuk.
Közben a fasírthoz a kenyeret beáztatjuk a tejben, a zöldségeket meghámozzuk és a fokhagyma kivételével a többit lereszeljük. A darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt burgonyát és a hagymát, belezúzzuk a fokhagymát, beleütjük a tojást, belemorzsoljuk az áztatott kenyeret, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk, forró olajban kisütjük és papírtörlőre szedjük.
A paradicsomszószhoz a lisztet hólyagosra pirítjuk a vajon, feltöltjük paradicsomlével, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, majd folytonosan kavargatva selymes mártássá forraljuk.
Tálaláskor tányérra halmozzuk a pürét, mellérakjuk a fasírtot, majd paradicsomszósszal meglocsoljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése