Szeretem a nyarat, mert sok a zöldség, és sokféle finom levest lehet készíteni ebben az időszakban a zsenge zöldségekből. Egyik kedvencem a karalábé, amiből többféle levest is szoktam készíteni - ez most húsgombócos lett.
Hozzávalók
A karalábéleveshez: 2 zsenge karalábé, 1 kis fej hagyma, 1 tojássárga, 1 dl tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
A húsgombóchoz: 0,5 kg darált hús, 1 tojásfehérje, 1 kis fej hagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítése
1. Előbb elkészítjük a húsgombócot: a darált húshoz hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát és a tojásfehérjét, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és petrezselyemzölddel, majd megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Összekavarjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
2. Egy edényben kb. két liternyi enhyén sós vizet főni teszünk, míg felforr megpucoljuk a zöldségeket; a hagymát és a karalábét kockára vágjuk, majd beletesszük a fővő vízbe.
3. Ha már a karalábé félpuhára főtt, hozzáadjuk a gombócokat, és lassú tűzön addig főzzük, amíg feljönnek a leves tetejére.
4. Eközben a tojássárgát elkavarjuk a tejföllel, kevés forró levessel hígítjuk, majd a leveshez töltjük, de már nem forraljuk tovább.
5. Gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel, és forrón tálaljuk. Tálaláskor még tejfölt és borsot adunk mellé.
Jó tudni!
• A gombócmasszához csak mértékkel adjuk a zsemlemorzsát, mert ha sokat adunk hozzá, kemény lesz a gombóc!
Jó étvágyat!
A zsenge karalábéból lehet a legfinomabb levest készíteni! Sok petrezselyem zölddel! Mindenképpen teszek bele kevés vajat, selymez ízt ad neki.
VálaszTörlésAz biztos Vicuska :)
VálaszTörlés