Mondtam már, hogy lett új kályhám? Nos, ha nem említettem volna, akkor most szólok, hogy lecseréltem a régi, öreg gázas kályhámat és vettem egy új vegyes üzeműt. Vagyis van neki négy csigája, ami gázzal működik, a sütője viszont elektromos, állítható hőmérséklettel, többféle fokozattal, illetve időzítővel. Magyarán elsőre okosabbnak tűnt, mint én, ezért kerülgettem igencsak óvatosan pláne az elején. Aztán tegnap eljött a nagy nap, eldöntöttem, kipróbálom a sütőt, előzetesen azonban még egyet konzultáltam Ciska barátnőmmel, már nem egyébért, de neki is ilyen kályhája van, és én biztosra akartam menni. Nos, a próba sikerült, s azt hiszem igencsak közeli barátságba kerülök ezzel a kályhával, kivált a sütőjével, és minden olyan sütit megsütök majd, amiről eddig még álmodni sem mertem.
Hozzávalók
A tésztához: 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 3 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl.
A töltelékhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor; illetve 10 dkg darált dió.
A locsoláshoz: 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor.
Elkészítése
1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral édesített tejben.
2. Ez alatt a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és szárazon összekavarjuk.
3. A liszthez adjuk a tojássárgájákat és a cukor tejben felfuttatott élesztőt, illetve annyi tejfölt, hogy jó, ruganyos tésztát gyúrhassunk belőle.
4. A meggyúrt tésztát meleg helyen egy tiszta konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
5. Ez alatt habosra kavarjuk a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral.
6. Ha a tészta megkelt, kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel és megszórjuk a dióval. Ezután feltekerjük, kb. 2-3 cm-es korongokat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk kb. 2-3 cm-re egymástól. Konyharuhával letakarva legalább egy órát kelesztjük.
7. Ezután előmelegített (180 fokos) sütőben megsütjük.
8. Amikor már készre sült meglocsoljuk a vaníliás tejjel és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a tejet felszívja.
Jó tudni!
• Elektromos sütőben 180 fokon sütjük 25 percet, majd légkeveréssel további 5 percet.
• Miután leöntöttük a vaníliás tejjel, vegyük le teljesen a hőfokot, és úgy toljuk vissza a meleg sütőbe a süteményt – néhány perc alatt így is felszívja a tejet.
Jó étvágyat!
Jónak tûnik, már most szeretem
VálaszTörlésKi kell próbálni! :)
TörlésSok-sok hasonló finomságot nyújtson az új szerzemény, Alíz!!! :)
VálaszTörlésBízom benne, hogy úgy lesz! :) Ami biztos, hogy nagyon megjött a kedvem a sütéshez. :)
TörlésNem csodálom :D Egy jó sütő nagyon inspirálólag tud hatni :) Mi csak örülünk ennek, hozd a jó kis recepteket!
TörlésMinden kelt tésztába teszel tejfölt, vagy csak ebbe?
VálaszTörlésNem mindegyikbe, de ennek kifejezetten jót tesz. :) Amúgy a tejfölt ki lehet váltani 1-2 tojássárgájával vagy tejjel. :)
TörlésNagyszerű recept!!Köszönöm szépen a megosztását! Most sütöm másodszor!😉
VálaszTörlésÖrülök, hogy ennyire bejött, most készülök én is megsütni. :)
Törlés