A borsos tokány tulajdonképpen a mocskos tokányként, lesipecsiként vagy mészáros tokányként ismert disznótoros étel az a változata, amikor nem disznóvágáskor készül. Közismert tény, hogy soha nem lehet olyan finom tokányt készíteni, mint disznóvágáskor a friss, még meleg húsból. Ezért is nevezik bizonyos vidékeken mocskos tokánynak a disznóvágáskor készített tokányt, aminek késznek kell lennie, mire a mészáros befejezi a munkáját. Természetesen, hasonló tokányt lehet készíteni disznóvágástól függetlenül is, de már nem lesz ugyanolyan az íze - ezért nevezzük borsos tokánynak.
2020. április 30., csütörtök
2020. április 29., szerda
Babérleveles pityókaleves buggyantott tojással
Ezt a levest a szükség hozta létre. Vagyis valamikor nagyon régen, amikor a gyermekeim még serdülőkorúak voltak, egyik este - mint máskor is rendszerint - főztem. Közben egyeztettem velük, mi is legyen a másnapi ebéd, mit ennének szívesebben - mindig megkérdeztem tőlük, így könnyebb volt nekem is. A babérleveles pityókalevesre esett a választás, igen ám, de amikor hozzáfogtam főzni, kiderült, hogy eléggé híg levesecske lesz, mert kevés pityóka (burgonya) van itthon. Ahhoz késő volt már, hogy bármelyik gyermekemet is riasszam az üzletbe bevásárolni, így valami megoldást kellett találni, hogy egy töményebb, táplálóbb levest hozzak létre. Kitaláltam, hogy majd tojást buggyantok bele, hiszen abból több is volt. Így került másnap mindenki tányérjába egy buggyantott tojás a babérleveles pityókalevesbe. Ez aztán annyira megtetszett a gyermekeimnek, hogy amikor következőben megint babérleveles pityókalevest főztem, rákérdeztek: miért nincs benne tojás?
2020. április 28., kedd
Szabógallérleves - vendégposzt
Ha létezik internetes barátság, ami adott pillanatban materializálódott és jól sült el, akkor a kibédi Borbély Irénnel szövődött barátságom ilyen. Igazából már azt sem tudom, mikor kezdődött, azt tudom, hogy a Facebook-on kezdtünk adott pillanatban a csetablakon keresztül beszélgetni, amit aztán követett az, hogy Irén minden ősszel meglep egy vedernyi friss gyümölccsel és zöldséggel, amik rejtélyes körülmények közepette mindig eljutnak hozzám. Egy személyes találkozást is sikerült megejtenünk egyik télen, amikor a fiammal és aggastyánkorú keresztanyámmal Marosvásárhelyre jártunk orvoshoz és mindig Kibéden mentünk át. Akkor győződhettem meg arról, hogy Irén tényleg az, akinek az interneten tűnik, de akkor volt alkalmam megkóstolni Irén főztjét, mert ugye tisztességesen kitett magáért. A vendglátást nem részletezem, tény, hogy Irén piszokul jól főz. Az alábbiakban a szabógallérlevesét ismerhetitek meg, ami egy kiváló, egyszerű, de sajnos már-már feledésbe merülő étel.
2020. április 26., vasárnap
Csirkefasírt natúrburgonyával és sóskamártással - vendégposzt
Még a kijárási korlátozás elején hirdettem egy játékot Főzz a "semmiből"! címmel, amelyben arra hívtam az Erdélyi ízek újdonságokkal csoport tagjait, hogy készítsenek egyszerű ételeket, olyanokat, amelyeket a legtöbb háznál lévő tartalékokból elő lehet állítani. Nos, a játék kissé ellaposodott, ezért döntöttem úgy, hogy felrázom azzal, hogy naponta nyertest hirdetek, majd hét végén a csoport dönt arról, ki legyen az adott héten az abszlút győztes. Az abszolút győztes jutalma, hogy vendégposztban közzéteszem az ételét a blogomon - így a képen Kiss Nagy Gyöngyvér ételét láthatjátok, alább pedig a receptet is megtaláljátok.
2020. április 21., kedd
Kovászos kicsi kürtős
Kísérletezgetem, ha már a kijárási korlátozás miatt időm is van rá. A múlt hét végén a kicsi kürtősömet kovászosítottam, azaz a régi jól bevált kürtős receptemet variáltam át élesztősről kovászosra. Előtte azonban kovászos fánk recept iránt érdeklődtem, hiszen az én élesztős kürtős változatom csupán a formázásban tér el a fánktól. Kaptam is néhány receptet, de mindegyikben azt láttam, hogy vagy egy tojássárgájával több, de fél deci tejjel kevesebb van benne, mint az én receptemben, vagy egy tojássárgájával kevesebbet, és fél deci tejjel többet tesznek a tésztájába, mint ahogy én szoktam az élesztősben. Így hát a saját élesztős kicsikürtős-receptemet alakítottam át kovászosra. Mondjuk, a formázáson még van némi dolgoznivalóm, de ez nem a kovász hibája, hanem az enyém, és összességében a végeredménnyel nagyon is elégedett vagyok.
2020. április 20., hétfő
Tojásos csirkemájtekercs
Igaz, hogy még húsvétra készítettem ezt a tojásos csirkemájtekercset, mert alkalomhoz illőnek gondoltam, de lényegében bármikor elkészíthető bármilyen családi ünnepre. Előnye, hogy nagyon költséghatékony, hiszen semmi más nem kell hozzá, csak maréknyi csirkemáj - de megteszi a tegnapi májtokány-maradék is - és néhány tojás, mert a többi kikerül úgymond a konyhai alapkészletből. Azt ne kérdezzétek, honnan van a recept, úgy rémlik, valahol állófogadáson ettem valami hasonlót, aztán hazaérve megpróbáltam leutánozni. Ennyire sikerült.
2020. április 7., kedd
Zöldborsófőzelék pirított szalonnával
Ez az a zöldborsófőzelék, amit ritkán szoktam főzni, mert bentlakó (kollégista) koromban igencsak meguntam. Mondjuk nem véletlenül, hiszen a menzán olyant főztek, hogy sok rántásban úszott néhány borsószem. Emiatt inkább a saját anyagával sűrített zöldborsófőzeléket kedvelem és készítem, most viszont nem olyan időket élünk, hogy a zöldborsót csak úgy "pazaroljuk" a főzelékbe, spórolni kell ezzel is. Nos, igyekeztem minél vékonyabb rántással készíteni, hogy ne legyen menzaízű, jó volt, elfogyott, de kétlem, hogy olyan hosszan tartana a kijárási tilalom, hogy még egyszer főzzek. Ettől függetlenül, akit nem zavar, hogy rántásos, föltétlenül próbálja ki, mert ez egy jó kaja.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)