2017. április 23., vasárnap

Magvas, sós aprósütemény

A ritka jó süti receptjét a téli römipartik emlékére blogolom be, a hosszú téli estéken ugyenis ez a süti kitűnő társunk volt az éjszakába nyúló römipartikon. Mert bizony mi jó nagyokat römiztünk télen esténként, ahol többnyire a lányom vagy a barátja nyert, a lányom barátnője és én inkább csak amolyan hűséges és elkötelezett statisztái voltunk az ő játékuknak. Az ilyen partikon biza jól jött valami ropogtatnivaló, amire kiválóan alkalmas volt a fenti képen látható süti. A süti receptjét egyébként egy jó ismerős - Fodor Emi - árulta el egy útszéli beszélgetés alkalmával azzal a jó tanáccsal, hogy mindig abból kell kiindulni, mennyi túró van a háznál, illetve ebből mennyit szánnánk erre a sütire, Amióta egyszer elkészítettük, azóta folyamatosan sütjük, és soha nem tudunk annyit készíteni belőle, hogy el ne fogyjon. Természetesen, ez a süti más formára vágva is elkészíthető különféle alkalmakra, pl. újévre szerencsmalacnak, lagzira köménymagos rúdnak, stb.

Hozzávalók 

A süteményhez: 20 dkg érlelt juhtúró, 20 dkg margarin vagy vaj, 20 dkg liszt. 
A tetejére: 1 tojás, 1 mokkáskanál só; illetve tetszés szerint magvak. 

Elkészítése 

1. A lisztet, a juhtúrót és a margarint vagy vajat egy tálba tesszük és könnyen formázható tésztát gyúrunk belőle. 
2. Lisztezett deszkán sodrófával késfoknyi (kb. 1 mm) vastagságúra nyújtjuk a tésztát, különféle alakzatú mézeskalács-kiszúróval kivágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 
3. A kivágás után maradó részeket összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, kiszúrjuk, majd tepsibe rakjuk. 
4. A tojást a sóval felverjük, a különféle alakzatú tésztákat lekenjük vele, majd megszórjuk magvakkal. 
5. A tepsiben lévő, előkészített süteményeket előmelegített (180-200 Celsius fokos) sütőbe toljuk és kb. 5-7 perc alatt szép világosra sütjük. 

Jó tudni! 

• Minél markánsabb, karakteresebb íze van a túrónak, annál ízletesebb lesz a sütemény. 
• Csak akkor készítsük a süteményt margarinból, ha egy hétnél hosszabb ideig akarjuk tárolni! 
• A süteményt tetszés szerint medvehagyma-pestóval is gazdagíthatjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése