Van annak immár két éve is, hogy kedves régi kolléganőm, Forró-Erős Gyöngyi megosztotta ennek a pompás szilvás lepénynek a receptjét az Erdélyi ízek újdonságokkal csoportomban. Azóta többször is megsütöttem, sőt, a családom egyik kedvencévé vált az elmúlt időszakban.
Hozzávalók 50 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, pici só, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg zsír, 2 tojás; illetve a töltelékhez: 1 kg szilva, 2-3 dl tejföl, 2 tasak vaníliás cukor, fahéj, porcukor ízlés szerint.
Elkészítése
A szilvát megmossuk és kimagozzuk – felhasználásig félretesszük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és annyi langyos tejet töltünk rá, hogy ellepje. A tálat letakarjuk és megvárjuk, hogy az élesztő fusson fel.
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sót, a vajat és a zsírt, illetve a tojást, majd lágy tésztát gyúrunk belőle.
Az így nyert tésztát kelesztés nélkül kézzel egy kizsírozott tepsibe nyomkodjuk minél egyenletesebben, majd a tetejét megrakjuk szilvával, megszórjuk vaníliás cukorral és fahéjjal, gazdagon lelocsoljuk tejföllel.
A tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd kb. 45-50 perc alatt készre sütjük benne a süteményt.
A süteményt a tepsiben nagy kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral és langyosan fogyasztjuk.
Hasznos tudnivaló!
• A kelt tészták sütésénél elég, ha csak kizsírozzuk a tepsit, nem kell liszttel is megszórni.
Jó étvágyat!
Köszönöm, Alíz a receptet. Az enyém hasonló, csak tejföl helyett egy vékony piskótával takarom be a sűrűn rakott fahéjas-cukros szilvát.
VálaszTörlés