A bárányhús kétségkívül a tavasz egyik jellegzetes húsa. Erdélyben elképzelhetetlen a húsvét báránysült, töltött bárány vagy bárányhúsból készült leves nélkül. Ezek közül az egyik kedvencem a báránybelsőség-leves. Nyílván ilyen levest olyankor érdemes készíteni, ha bőséggel van báránybelsőség, semmiképp nem a töltött bárány róvására. Ez a leves utóbb úgy készült, hogy kedvenc hentesem meglepett zacskónyi báránybelsőséggel, így jutott bőséggel a levesbe, de maradt még jócskán drobnak is.
Hozzávalók: 1 bárány belsősége: szíve, mája, veséje, tüdeje, 50-70 dkg csontos bárányhús, 3-4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zeller, 5-6 burgonya, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, csipetnyi kakukkfű, 2-3 szemnyi tört borókabogyó, kevés őrölt kömény, 1-2 evőkanál tárkony, tárkonyecet ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, kevés bárányzsiradék.
1. A csontos bárányhúst átmossuk, majd hideg vízben kevés sóval feltesszük főni.
2. Ezalatt a báránybelsőséget megtisztítjuk az oda nem illő részektől és kockára vágjuk; a zöldségeket megpucoljuk, szintén kockára vágjuk.
3. Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket a krumpli kivételével, és tovább főzzük a levest.
4. Ezalatt egy serpenyőben kevés bárányzsiradékot olvasztunk és a felaprított báránybelsőséget megpároljuk rajta. A végén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, borókabogyóval, köménnyel és pirospaprikával, majd zsírjára pirítjuk, vigyázva, hogy ne piruljon meg nagyon.
5. A belsőséget hozzáadjuk a fövő leveshez, beletesszük a kockára vágott krumplit is, illetve a finomra aprított tárkonyt és fokhagymát. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánafűszerezzük.
6. Ha megfőtt minden a levesben, a csontos húst kiemeljük a fazékból, a húst leszedegetjük a csontról és visszatesszük az edénybe.
7. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, kevés forró levessel hígítjuk, majd visszatöltjük az edénybe, és levesszük a tűzről anélkül, hogy felforralnánk ismét.
8. Tálaláskor tárkonyecetet, borsot és tejfölt adunk mellé.
Jó tudni!
• A tojássárgájás-tejfölös habarással nem szabad felforralni a levest, mert kicsapódik a tejföl és csomós lesz.
Sikert a kipróbáláshoz, majd jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése