Van az úgy, hogy az ember előítélettel viseltetik egy étel iránt még akkor is, ha soha nem kóstolta. Így voltam én is, hosszú időn át hallani sem akartam a pacallevesről, holott fogalmam nem volt, milyen, mert soha nem kóstoltam. Az előítéletem vélhetőleg onnan származhatott, hogy a levest pacalból, azaz a marha gyomrából készítik és ez számomra visszatetsző volt. Leginkább attól tartottam, hogy nincs kellőképpen megmosva, s emiatt inkább meg sem kóstoltam az ételt, semhogy vamegkóstolnilami olyasmit találjak a tányérban, ami nem odaillő. Így hát valahányszor alkalmam adódhatott volna , mindig hárítottam azzal, hogy nem szeretem és inkább átugrottam a levest. Aztán egyszer úgy adódott, hogy valakitől kaptam egy jó nagy darab pacalt, visszautasítani szégyelltem, így hát nekiálltam, jó alaposan, több rend vízzel, szódabikarbónával és ecettel kimostam, aztán nekiláttam és megfőztem. S ha már elkészítettem, akkor meg is kellett kóstolni, nem kis meglepetést okozott, amikor számomra is kiderült, hogy ez egy igencsak ízletes, finom leves.
Hozzávalók
1 kb. 1 kg-os pacal, 2-3 l marhacsontból készült alaplé, 2 sárgarépa, 2 kisfej hagyma, 1 ecetes almapaprika, 1 ecetes paradicsompaprika, 5-6 cikk fokhagyma, 1 kiskanál liszt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 1 púpozott evőkanálnyi tárkony, só, szemes bors, 1 evőkanál zsír.
Elkészítése
1. A pacalt szódabikarbónával, ecettel és vízzel több rendben alaposan átmossuk, leszedjük a sötét, nem odaillő részeket, majd bő, enyhén sós vízben egy fej hagymával és néhány szem borssal puhára főzzük. Ha megfőtt, kivesszük a fövő levéből és még melegen hosszú csíkokra vágjuk.
2. Ezalatt a zöldségeket megpucoljuk, a másik fej hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát a reszelő nagy fokán lereszeljük. Az ecetes paprikákat hasonlóan hosszú csíkokra vágjuk, mint a pacalt. A tárkonyt finomra aprítjuk.
3. A hagymát és a sárgarépát a zsíron megdinszteljük, felöntjük a forró alaplével, beletesszük a fokhagyma felét, és felforraljuk.
4. Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a pacalt, majd amikor ismét felforrt, beletesszük a megmaradt fokhagymát, a tárkonyt és a paprikákat.
5. Amíg felforr a leves, a kiskanál lisztből, a tejfölből és a tojássárgájákból a tejjel habarást készítünk, kevés meleg levessel elkavarjuk, majd a fövő leveshez adjuk, de már nem forraljuk fel.
6. Tálaláskor csípős paprikát, ecetet, tejfölt és muzsgyét adunk mellé, hogy mindenki saját ízlése szerint utóízesíthesse.
Jó tudni!
• Nagyon fontos, hogy miután a habarást beletettük a levesbe, ne forraljuk fel, mert kicsapódhat a tojássárgája és csomós lesz a leves!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése