A lencséről sokáig azt hittem, hogy csak a mesében létezik a szegény leányok és Hamupipőke bosszantására, aztán valamikor az 1990-es évek elején nálunk is megjelent a boltokban. Mivel nem ismeretem, édesanyámtól kértem tanácsot: hogy kell megfőzni, mit szokás készíteni belőle? Ő azt mondta, pont úgy kell készíteni, mit a szárazbabot vagy a sárgaborsót, és hogy nagyanyám többnyire főzeléket készített belőle. Így hát főzeléket főztem én is akkoriban még rántással. Közben olvasgattam ezt-azt, ismerkedtem egyéb sűrítési eljárásokkal is, és egy ideje már csak úgy készítem a lencsefőzeléket, ahogy alább olvashatjátok.
Hozzávalók
A lencsefőzelékhez: 25 dkg lencse, 1 mokkáskanál köménymag, 10 szem bors, 1-2 babérlevél, 1 kis fej hagyma, 1-2 evőkanál olaj, késhegynyi pirospaprika, 1 dl házi ketchup, só.
A párolt füstölt oldalashoz: 60-70 dkg füstölt oldalas, 1 fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, szemes bors, babérlevél, koriánder, 1 evőkanál zsír.
Elkészítése
1. A lencsét előző nap átmossuk és beáztatjuk.
2. Másnap füstölt oldalast a csontok mentén kisebb darabokra a vágjuk és lehetőleg kuktában főni tesszük a hagymával fokhagymával és a fűszerekkel. Addig főzzük, amíg a hús a csontról könnyedén leválik.
3. Egy lábosban odatesszük főni a lencsét annyi vízben, amennyi kb. egy-két ujjnyival ellepi. Közben sózzuk, hozzáadjuk egy teatojásban a köménymagot és a szemes borsot, illetve a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg megpuhul.
4. Közben a hagymát kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával.
5. Ha már puha a lencse, leszűrjük, kivesszük belőle a teatojásban lévő fűszereket és a babérlevelet. A lábosból kiveszünk néhány evőkanál lencsét, egy mély edénybe tesszük, és hozzáadva a pirított hagymát illetve kevés lencselével hígítva botmixerrel pépesre zúzzuk.
6. A lencsepéppel besűrítjük a lábosban lévő lencsét, kevés ketchupot adunk hozzá, és folyamatosan kavargatva felforraljuk.
7. Az időközben puhára párolódott oldalast kicsontoljuk, és kevés zsíron megpirítjuk.
8. A főzeléket tányérra halmozzuk, rátesszük az oldalast és tálaljuk. Savanyú káposztasalátát adunk mellé.
Jó tudni!
• Akinek nincs házi ketchupja, készítheti boltival is, illetve paradicsompürével is.
A lencsefőzelék készítéséről videófelvétel is készült, amit itt nézhettek meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése