Mivel az utóbbi napokban nagyon sokan érdeklődtetek a kovászos kenyér készítéséről és egyáltalán a kovászolásról, ma nem a FŐZZ A "SEMMIBŐL"! játék legjobb receptjeit osztom meg a blogomon, hanem minden információt leírok, amit pillanatnyilag tudok az otthoni kenyérkészítésről. Jelzem, hogy folyamatosan tanulom a kenyérkészítés fortélyait én is, de mindent leírok, amit ma tudok.
Nektek viszont kovászt kell nevelnetek, ezért keresgéltem egy csomót az interneten, hogy találjak valahol egy olyan egyszerű leírást vagy filmet, ahol viszonylag rövid idő alatt készül életképes kovász. Így bukkantam rá Szabi A Pék oldalra, ahol Szabadfi Szabolcs pékmester videón mutatja be a kovászkészítés alapjait lépésről lépésre - Emőkével is konzultáltam, ő is Szabi-péket ajánlott. Az ő módszerével egy hét alatt életképes kovászt tudtok nevelni, érdemes rá hallgatni, mert nagyon hasznos tanácsokkal lát el. Ő minden este hat órakor élőben bejelentkezett március 18-tól kezdődően és nagyon egyszerűen elmagyarázza - közben mutatja - a kovászkészítés fortélyait, ezen a linken megtaláljátok az első bejelentkezését. (Katt más színű szövegrészre és nyílik a videó!) Az oldalán megtaláljátok az összes többi videót, de nagyon figyeljetek a kronológiai sorrendre, vagyis a 18-i kovászkezdő videó után a 19-i a folytatás és még véletlenül sem szabad átugrani, kihagyni egyetlen lépést sem, de felcserélni sem szabad a sorrendet.
A kenyérkészítéssel kapcsolatosan - beleértve az élesztős kenyeret is - hasznos tanácsokat találtok még a Limara Péksége oldalon, illetve az Akik szeretnek kenyeret sütni - szigorúan receptekkel csoportban.
A kenyérkészítéssel kapcsolatosan - beleértve az élesztős kenyeret is - hasznos tanácsokat találtok még a Limara Péksége oldalon, illetve az Akik szeretnek kenyeret sütni - szigorúan receptekkel csoportban.
Közben én sem tétlenkedem, épp ma kezdtem átetetni 5 dekányi rozskovászt madre-kovásznak, amiről a Nagymamám kovásza Facebook-csoportban olvastam. Ott az egyik tag nemrégiben szervezett egy madrekovász-készítő tanfolyamot, amiről sajnos lemaradtam, de a tanfolyamvezető biztosított róla, hogy a rozskovászomat át lehet etetni madre-kovásznak. Most épp ezzel szórakozom, az eredményről azonban csak később tudok beszámolni, de itt a kép a madrekovász-kezdeményemről.
Természetesen, amikor valami konkrét eredményem lesz, kipróbáltam, sütöttem vele és jó lett, akkor majd részletesen beszámolok a tapasztalataimról.
Addig is, jó kovászolást! Legyetek jók és jól! Vigyázzatok magatokra és egymásra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése