2020. december 9., szerda

Bögrés citromszelet

 

Az igazság az, hogy valamitől nem szívesen sütök lapokból krémmel és/vagy lekvárral összerakható süteményeket, pedig ezeknek is megvan az előnyük és a varázsuk. Néha mégis ráveszem magam, legtöbbször azért, mert valahol megkóstolom, aztán annyira megízlik, hogy muszáj elkészítenem. Nos, így jártam drága Erika barátnőm, citromszeletjével egy közös szilveszteren, hogy bármennyire próbáltam visszafogni magam, kb. én ettem le a süteményes tálról az összes citromszeletet. Ezek után nem voltam rest, és elkértem Erikától a receptet, akkor mondta el, hogy az anyósától tanulta és az ők családjukban is nagy kedvenc.

Hozzávalók 
 
A lapokhoz: 4 pohár liszt, 1 pohár zsír, 1 pohár cukor, 2 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 kiskanál szódabikarbóna, annyi tejföl, hogy nyújtható tésztát nyerjünk. 
A töltelékhez: 3-4 evőkanál baracklekvár; illetve a krémhez: 4 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 25 dkg vaj, 1 pohár cukor, 1 citrom leve és a héja. 
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 1 pohár cukor. 
  
Elkészítése 
 
A lapok hozzávalóit kimérjük egy dagasztótálba, összegyúrjuk, majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük. 
A krémhez előbb elsodorjuk a lisztet a tejjel és csipetnyi sóval, majd kemény pépet főzünk belőle. Utána a lábost hideg vizes edénybe merítjük, és többször megkavarva lehűtjük a krémet. Eközben habosra kavarjuk a vajat a cukorral, belekavarjuk a citrom reszelt héját és a citromlevet, majd kanalanként beleforgatjuk a teljesen kihűlt pépet is. Felhasználásig félretesszük. 
A hűtőből kivett tésztából négy egyforma lapot nyújtunk, és finoman lisztezett tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt szép, világosra sütjük. A megsült lapokat külön rakjuk, hogy hamarabb kihűljenek. 
Egy tálcára ráfektetjük az egyik lapot, rákenjük a krém felét, beborítjuk a második lappal, ezt megkenjük baracklekvárral, rátesszük a harmadik lapot, rásimítjuk a maradék krémet, majd befödjük a negyedik lappal. Ráteszünk egy tiszta vágódeszkát, hogy a sütemény szép egyenletesen összeálljon, és néhány órát hideg helyre tesszük. 
Ha már a sütemény szépen összeállt, habosra kavarjuk a tojásfehérjét a cukorral, majd egyenletesen elsimítjuk a süti tetején és citromhéjat reszelünk rá. Még mielőtt megkötne a fehér máz, egy kés fokával bevonalazzuk a tetejét, hogy majd szeleteléskor könnyebben tudjuk vágni, és ne töredezzen meg a máz.
Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. 

Hasznos tudnivaló! 
 
• Nagyon fontos, hogy minden alapanyagot ugyanakkora pohárral mérjünk! Az én poharam 2,5 decis viszkis pohár volt. 
• Fontos, hogy a pépet teljesen kihűtsük, mielőtt a vajkrémhez hozzáadnánk, mert ha melegen tesszük bele kicsapódik a vaj! 
• A sütemény tésztájába nem föltétlenül kell tejfölt tenni, csak abban az esetben, ha nem akarna egyébként összeállni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése