2020. december 13., vasárnap

Lassan sült pácolt oldalas krumplipürével és párolt káposztával

 

Nem tudom, ti már jártatok-e úgy, hogy betértetek a henteshez és a hűtőpultból egy húsdarab úgy elbűvölt, hogy muszáj volt megvennetek? Nos, így megjártam én a múltkorokban, amikor bementem valami teljesen más egyébért az egyik henteshez - hála Istennek, kedvenc kisvároskámban sok van belőlük, és egyik jobb, mint a másik - de közben megpillantottam egy szép húsos oldalasdarabot. Naná, hogy megvettem! Aztán arra már nem is emlékszem, hogy abból vettem-e, amiért eredetileg mentem...

Hozzávalók 

A lassan sült, pácolt oldalashoz: kb. 1,5 kg húsos oldalas, só, bors; a páchoz: 1 evőkanál dijoni mustár, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál csípőspaprikalekvár, 1 evőkanál házi ketchup, 1-2 evőkanál olívaolaj, mokkáskanálnyi szárított kakukkfű, mokkáskanálnyi szárított szurokfű (oregánó), mokkáskanálnyi szárított majoránna; a sütéshez: 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 dl sör, 2 csomborágacska, 4 szem borókabogyó. 
A krumplipüréhez: 1,5 kg burgonya, 1 dl forró tej, 5-10 dkg fagyott vaj, só. 
A párolt káposztához: 1 kg savanyú aprókáposzta, 1 evőkanál zsír. 

Elkészítése 

A csontos oldalast minden második csont után elvágjuk, majd sózzuk, borsozzuk és félretesszük, amíg a pácot elkészítjük. A páchoz kis tálba zúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a dijoni mustárt, majd lassan belekavarjuk az olívaolajat – majonézhez hasonló pépet kell nyernünk. Ehhez adjuk a mézet, a házi ketchupot és a csípőspaprikalekvárt, illetve belekavarjuk a szárított fűszereket, majd beleforgatjuk a sózott, borsozott oldalasdarabokat és a tálat lefödve hűtőbe tesszük egy éjszakára. 
Másnap egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk körbepirítjuk az oldalasdarabokat, egy tepsibe szedjük, aláöntjük a sört, mellérakjuk a csomborágacskákat és a borókabogyót, majd 120 fokra előmelegített sütőbe toljuk 3-4 órára. A sütés végén a hőfokot 200 fokra állítjuk, hogy a húsdarabok megpirulhassanak. 
Amíg sül a hús meghámozzuk a burgonyát, feldaraboljuk, sózzuk és annyi vízben, amennyi épp ellepi puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, majd a vajjal és a forró tejjel habosra kavarjuk. 
Ezzel párhuzamosan a savanyú aprókáposztát a levétől kicsavarjuk, és egy evőkanál zsíron, néha kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk. 
Tálalás előtt a húsról gyorsforralóba töltjük a pecsenyelevet és visszaforraljuk felére. 
Tálaláskor tányérra halmozzuk a krumplipürét, mellérakjuk a káposztát és a húst, majd megöntözzük pecsenyelével. 

Hasznos tudnivaló! 
 
• A páchoz használhatunk bármilyen másféle zöldfűszert. 
• Házi csípőspaprikalekvár helyett használhatunk kevés csípős ketchup-ot, illetve, ha nincs házi ketchupunk, használhatunk a kereskedelemben kaphatót is.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: