2021. február 7., vasárnap

Csirkevagdalttal töltött sertésdagadó

 

Ha villantani akartok valami egyszerű, finom étellel, akkor ezzel lehet és elárulom azt is, hogy sokkalta egyszerűbb elkészíteni, mint elsőre tűnik. A titok nyitja a fűszerezésben van és a kétféle hús "összeházasításában". Amúgy, ha látok egy jó formájú dagadót, nehez tudom megállni, hogy ne vegyem meg és töltsem meg. Lényegében most is így jártam, még decemberben, jóval karácsony előtt "kacsintott" szembe velem a hűtőpultból ez a dagadó, előbb úgy gondoltam, karácsonyra megtöltöm, aztán elmaradt és lefagyasztottam. Minap a fagyasztó fiókjában kutakodtam, és a kezembe akadt megint a dagadó, gondoltam megtöltöm, de nem volt sertéshúsom tölteléknek, sem belsőségem, csak csirkecombom. Így most ezzel töltöttem meg. 
Hozzávalók 
 
1 sertésdagadó (kb. 1-1,5 kg), só, bors; illetve a töltelékhez: 3 kicsontolt, felső csirkecomb, só, fehérbors, fokhagymapor, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, fél kiskanál csípőspaprikalekvár, fél kiskanál házi gulyáskrém; valamint a sütéshez: 4 cikk fokhagyma, 1 édeskömény, 2 csomborágacska, 2 szem csillagánizs, 1-2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál olívaolaj. 
  
Elkészítése 
 
A sertésdagadó bőrös felét kb. 1x1 cm kockákban berácsozzuk, majd hosszú pengéjű éles késsel felszúrjuk a húsrétegek közti zsírrétegben, hogy egy méretes “zsebet” nyerjünk. Ezután kívül-belül alaposan bedörzsöljük durva sóval és megszórjuk borssal, majd átlátszó fóliába tekerjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
Ezzel párhuzamosan az egyik csirkecombot lebőrözzük, a húst nagy kockára vágjuk, sózzuk, megszórjuk fehérborssal, illetve bedörzsöljük a csípőspaprikalekvár és a gulyáskrém keverékével – átlátszó fóliába göngyölve hűtőbe tesszük. A többi csirkecombot bőröstől ledaráljuk, sózzuk, megszórjuk fehérborssal és fokhagymaporral, majd összekavarjuk – az edényt lefödjük és hűtőbe tesszük. 
Másnap a darált csirkecombhoz hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát, összegyúrjuk és belekavarjuk a kockára vágott, bepácolt csirkecombot is. Ezzel a masszával megtöltjük a sertésdagadót, majd hústűvel vagy hurkapálcikákkal a nyílást lezárjuk. 
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a négybe vágott édesköményt, a késlappal megroppantott fokhagymacikkeket és a csillagánizst. Amikor erős fűszeres illat kezd terjengeni, a serpenyőbe tesszük a megtöltött sertésdagadót a bőrös felével lefelé, piros, ropogósra sütjük, majd megfordítjuk és 1-2 percet pirítjuk a másik oldalát is. 
Ezután átemelejük a dagadót egy tepsibe, beletöltjük a serepenyőben kiolvadt zsiradékot a fűszerekkel együtt, alátöltjük a száraz fehérbort, mellérakjuk a csomborágacskákat, alufóliával lefedjük, majd 150 fokra előmelegített sütőben másfél órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és a hőfokot 120 fokra csökkentve további másfél órát sütjük. 
Ha megsült a dagadó, kivesszük a tepsiből és tálalás előtt 20 percet pihentetjük. A tepsiben maradt pecsenyelevet egy gyorsforralóba szűrjük, majd addig forraljuk, míg felére redukálódik. Krumplipürével és paradicsompaprika-savanyúsággal tálaljuk, a pürét gazdagon meglocsolva a redukált pecsenyelével. 
  
Hasznos tudnivaló! 
 
• A sertésdagadót más töltelékkel is meg lehet tölteni és a sütéséhez lehet másféle fűszereket is használni.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése