2021. február 12., péntek

Szulig, örmény káposztaléleves

 

Vannak az ember életében olyan barátok, akiktől minden egyes beszélgetés alkalmával lehet tanulni valamit. Ilyen barátnőm nekem Csíki Gittka terrakottaművész, aki nemcsak gyönyörű dísztárgyakat fest, de pimaszul jól főz is. Így gyakori beszédtéma közöttünk, hogy éppen ki, mit főz. Még az új év első beszélgetései alkalmával mondta el, hogy ő biza szuligot főz, mert az ő családjában hagyományosan ez az újévi leves. Mivel fogalmam nem volt, mi lehet a szulik, kérdezgetni kezdtem. Kiderült, hogy ez lényegében a káposztaléleves örmény változata, ami nem sokban tér el a mi káposztalélevesünktől, de annyiban mégis, hogy egy sokkal másabb ízvilágú leves legyen belőle. Ezt én még felturbóztam egy kis tormával, mivel miután elfogyasztottam belőle egy tányérral, úgy gondoltam, hogy igencsak jól állna ennek a levesnek a torma. És nem tévedtem, de az is lehet, hogy ezt is Gittka mondta.

Hozzávalók 
 
50 dkg csontos, porcos sertéshús, 50 dkg kolbászhús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 nagy fej hagyma, 1 maréknyi finomra vágott savanyú káposzta, 1 maréknyi szárított vargánya, 1 torma, 1 evőkanál zsír, 1 kiskanál fűszerpaprika, káposztalé, ízlés szerint. 
 
Elkészítése 
 
A csontos, porcos sertéshúst feldaraboljuk, és hideg vízben főni tesszük. Enyhén sózzuk, és ha felforrt lehabozzuk. 
Ezalatt megpucoljuk a zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert nagy hasábokra vágjuk és a fövő leveshez adjuk. A szárított vargányát beáztatjuk, majd enyhe sós vízben külön meglobbasztjuk. Ha a zöldség félig megfőtt, hozzáadjuk a finomra vágott savanyú káposztát és tovább főzzük. 
A kolbászhúsból mogyorónyi gombócokat formázunk, majd ezt is a leveshez adjuk az előfőzött szárított vargányával együtt. 
Ezzel párhuzamosan felforralunk kb. egy liter káposztalét, majd annyit adunk a fövő ételhez belőle, hogy kellemesen savanykás levest nyerjünk. 
Eközben a nagy fej hagymát apró kockákra vágjuk, a zsíron szép aranysárgára pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával és berántjuk vele a levest. 
Tálaláskor a tányér aljára kevés tormát reszelünk, és erre merjük rá a forró levest. 
  
Hasznos tudnivaló! 
 
• A levest gazdagíthatjuk rizzsel vagy széles metélttel (széles laskával) is. 
• Ha tésztával főzzük be, akkor a végén tegyünk bele egy kis tejfölös habarást is!

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, hasonló az ún. káposztalé leveshez, amely egyszerübben készül, kevesebb hozzávalóval, káposzta,vargánya és torma nélkül.

    VálaszTörlés