2016. október 23., vasárnap

Rădăuți-i csorba

Megint egy népszerű csorba, amit sokan összetévesztenek a hamis pacallevessel vagy a csirkeragulevessel. Ennek oka, hogy mindhárom leves főleg csirkehúsból készül, de a Rădăuți-i csorba készülhet más szárnyas húsából is, míg a másik kettő nem. Ezen kívül a hamis pacallevesben lényegesen kevesebb a sárgarépa, és jelentősen több a paprika a csorbához képest; a csirkeraguleves alapvetően egy édes leves tárkonnyal fűszerezve, a csorba viszont határozottan savanyú és nem jár bele tárkony. Most, hogy már tudjuk a különbségeket, gondolom, jöhet a recept is.
Hozzávalók 

Fél csirke (kb. 1-1,5 kg), 3 nagy sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 1 petrezselyem vagy 1 pasztinák, 1 kis zeller (kb. barack méretű), 2-3 paradicsompaprika, 3-4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, 2 dl tejföl, evőkanálnyi szemes bors, só, ecet. 

Elkészítése 

1. A fél csirkét megpucoljuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Ha felfőtt, a keletkezett habját habszedővel leszedjük, és csendes tűzön hagyjuk kb. fél órát magában főni. 
2. Ezalatt megpucoljuk a zöldségeket, a petrezselymet, sárgarépát kettőbe vágjuk, a paradicsompaprikát kockára vágjuk, a hagymát és a zellert egészben hagyjuk. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, a fokhagymát fokhagymatörőn átnyomjuk. 
3. A fövő leveshez adjuk a hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert, ízlés szerint sózzuk, beleszórjuk a szemes borsot, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. 
4. Ekkor leszűrjük a levest, kiszedjük belőle a zöldségeket és a húst, hűlni tesszük, majd a tiszta levest a felaprított paprikával tovább főzzük. 
5. Amíg a paprika megfő, a fél csirkét kicsontoljuk, a húst csíkokra vágjuk, a sárgarépát, petrezselymet és zellert felkockázzuk és visszatesszük a fövő levesbe. 
6. A tojásokat felverjük a tejföllel, belekavarjuk az áttört fokhagymát, egy merőkanálnyi forró levessel elkeverjük, és ezzel a keverékkel legírozzuk a levest. 
7. Tálaláskor gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel, ecetet és csípős paprikát adunk a leveshez. 

Jó tudni! 

• A legírozás egy sűrítési eljárás, amelynek során kevés forró levessel elkeverve a tejfölös habarást sűrítjük a levest. Fontos, hogy a tejfölös keveréket csupán belekavarjuk a levesbe, de nem forraljuk tovább, mert csomós lesz. 
• Ha azt szeretnénk, hogy a csorba szép sárga legyen, akkor egy sárgarépát vágjunk apróra és kevés olajon dinszteljük meg, majd az olajjal együtt töltsük a leveshez. 
• Az igazi rădăuți-i csorbába nem jár tárkony, viszont ha petrezselyemzöld helyett tárkonyt teszünk bele, lesz egy finom csirkeragulevesünk.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Férjem kedvenc levese, elég részletes a recept, így már kétszer meg tudtam főzni neki. Köszönjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire ízlik, valóban finom leves. :)

      Törlés
  2. Köszönöm szépen a sok jó receptet.

    VálaszTörlés