2020. május 14., csütörtök

Fasírt krumplipürével és paradicsomszósszal

Ez megint egy jó múltidéző kaja. Annak idején még csíki diák koromban vasárnapi ebédre kaptuk többször is ezt az ételt. Igen, mert abban az időben nem futottunk haza minden hét végén a bentlakásból, azaz a kollégiumból, havonta egyszer mehettünk haza és akkor is engedélyt kellett kérnünk a nevőlőnőtől, az osztályfőnöktől és az igazgatótól. Ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunk a bentlakásban, és mindig szeretettel gondolok a konyhás nénikre, akik igyekeztek minden körülmények közepette finoman, háziasan főzni nekünk. Igaz, most kissé szomorú vagyok, ugyanis holnap lett volna a 40 éves érettségi találkozóm, ami emiatt a fránya vírusmizéria miatt elmarad. De jó, hogy valamiképp úgy jött ki a lépés, hogy ez az étel pont most került sorra, hiszen bentlakó társaim közül, bizonyára többen is örülni fognak neki. Tódor Enikő barátnőm mindenképp, hiszen ő kérte is ezt a receptet.
Hozzávalók 

A fasírthoz: 50 dkg darált hús (borjú és sertés vegyesen), 2-3 cikk fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 1 nyers burgonya, 1 szelet (tenyérnyi) fehér kenyér, 1 tojás, 1 dl tej, só, bors, olaj a sütéshez. 
A krumplipüréhez: 1 kg burgonya, 10 dkg vaj, 1 dl forró tej. 
A paradicsomszószhoz: 2 evőkanál liszt, 1 púpozott evőkanál vaj vagy 2 evőkanál olaj, 5 dl paradicsomlé, 1 babérlevél, só, cukor. 
  
Elkészítése 

A püréhez a burgonyát meghámozzuk, nagy kockára vágjuk, sózzuk, és annyi vízben, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, majd a vajjal és a forró tejjel habosra kavarjuk. 
Közben a fasírthoz a kenyeret beáztatjuk a tejben, a zöldségeket meghámozzuk és a fokhagyma kivételével a többit lereszeljük. A darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt burgonyát és a hagymát, belezúzzuk a fokhagymát, beleütjük a tojást, belemorzsoljuk az áztatott kenyeret, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk, forró olajban kisütjük és papírtörlőre szedjük. 
A paradicsomszószhoz a lisztet hólyagosra pirítjuk a vajon, feltöltjük paradicsomlével, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, majd folytonosan kavargatva selymes mártássá forraljuk. 
Tálaláskor tányérra halmozzuk a pürét, mellérakjuk a fasírtot, majd paradicsomszósszal meglocsoljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése