2020. június 7., vasárnap

Sajttal és paprikával töltött csirkemell-rolád masnitésztával és kapros sajtmártással

Igazából ez úgy kezdődött, hogy megtetszett Bajkó Ildikó sajttal és sonkával töltött zöldfűszeres sajtmártásos karajtekercse, s gondoltam, elkészítem. A gond ott kezdődött, hogy nem volt karajom, volt viszont csirkemellem. Nosza, ezt is meg lehet tölteni - gondoltam - amúgy minden egyéb hozzávalóm volt, kivéve a zöldfűszereket, amiből csak kaprom volt. Így hát nekiláttam, közben félúton kitaláltam, hogy készítek hozzá masnitésztát, ugyanis épp akkor hozott a kollégám húsz darab házi tojást.
Hozzávalók 

A sajttal és paprikával töltött csirkemell-roládhoz: 2 kicsontozott csirkemell, só, bors, fokhagymapor, 5-10 dkg trappista-sajt, 1 húsos pirospaprika; olaj, a sütéshez. 
A masnitésztához: 2 tojás, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg finomliszt, csipetnyi só; illetve a kifőzéshez: só, 0,5 dl olaj. 
A kapros sajtmártáshoz: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 3-4 dl hideg tej, 4-5 evőkanál reszelt füstölt- és trappista-sajt, só, 1 csokor kapor. 
  
Elkészítése 

Leghamarabb elkészítjük a masnitésztát. Ehhez a tojásokat a sóval felverjük, majd felváltva annyi rétes- és finomlisztet kavarunk, aztán gyúrunk hozzá, hogy puha, de nem ragadós masszát nyerjünk. A tésztát olyan vékonyra nyújtjuk, hogy a deszka erezete látszódjon, majd derelyevágóval kb. háromujjnyis csíkokra vágjuk, aztán másfél centinként felvágjuk, hogy kis téglalapokat nyerjünk. A téglalapocskák közepénél egyet fordítunk a tésztán, hogy masniformát nyerjünk, majd tiszta konyharuhára sorakoztatva száradni tesszük. 
A kicsontozott csirkemellről levágjuk a lelógó darabokat, lehártyázzuk, kettévágjuk a közepe mentén, majd a két filét éles késsel szétnyitjuk. Az így nyert szeleteket két nejlon között kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fokhagymaporral. Ezután hasábokra vágjuk a trappista-sajtot, illetve a húsos, pirospaprikát szintén akkora csíkokra szeleteljük, mint a sajthasábok amekkorák. A fűszerezett csirkemell-szeletekre egy-két sajthasábot valamint paprikacsíkot teszünk, majd a hús széleit ráhajtjuk a töltelékre és felgöngyöljük, mint a töltött káposztát. Az így nyert húsgöngyölegeket bő, nem túl forró olajban kisütjük, majd tálalásig melegen tartjuk. 
A kapros sajtmártáshoz a vajon hólyagosra pirítjuk a lisztet, folyamatosan kavargatva hozzátöltjük a hideg tejet, majd amikor már forr, beletesszük a reszelt sajtokat is. Addig kavargatjuk folyamatosan, amíg a sajt is elolvad, közben megkóstoljuk és sózzuk, ha szükséges, majd a legvégén belekavarjuk a finomra vágott kaprot is. Tálalásig melegen tartjuk. 
Ezzel párhuzamosan egy nagy edényben sós vizet forralunk, amikor már lobog hozzáadjuk az olajat, majd kifőzzük benne a korábban elkészített masnitésztát és leszűrjük. 
Tálaláskor mély tányérba halmozzuk a kifőtt masnitésztát, rátesszük a rézsútosan kettészelt sajttal és paprikával töltött csirkemell-roládot, majd gazdagon meglocsoljuk a kapros sajtmártással. 

Hasznos tudnivaló! 

• Az étel elkészíthető a kereskedelemben kapható masnitésztával is – sőt bármilyen más tésztával – de az házi mindig finomabb. 
• A sajtmártás készítésénél nagyon figyeljünk oda, mert ha nem kavargatjuk folyamatosan, a sajt a közepében gombóccá áll össze, de könnyen le is ragadhat a mártás! 
• Csirkemell helyett használhatunk más húst is, pl. fehérkarajt. 
• A húsgöngyölegek sütésénél figyeljünk arra, hogy a forró olajba mindig úgy tegyük bele a göngyöleget, hogy alulra kerüljön a szabad vége a húsnak – így nem bomlik ki a göngyöleg sütés közben. Ha viszont nincs elég gyakorlatunk húsgöngyöleg sütésében ajánlott hústűvel vagy fogvájóval megtűzni. 
• A töltelékhez használhatunk bármilyen félkemény sajtot.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése