Egyik pompás leves után következzen másik remek leves és szintén vendégposztként. A képen látható szegfűgombalevest a szentegyházi származású, de Magyarországon élő Simó Szabolcs barátom készítette. Nos, ő is egy olyan ismerős, aki az internet bugyraiból egyszercsak "materializálódott", vagyis minekutána többször is kommentüzenetet váltottunk az Erdélyi ízek újdonságokkal csoportban, egy zimankós januári reggelen a szentegyházi böllérfesztiválon szemközt találtam magam Szabolccsal. Kiderült ugyanis, hogy őt is - akárcsak engem - zsűrizni hívtak meg Szentegyházára, aztán olyan jól elbeszélgettünk azon a napon, mintha minimum egy utcában nőttünk volna fel. A kapcsolatot természetesen azóta is tartjuk és természetesen főleg interneten.
Hozzávalók
40 dkg szegfűgomba, 20 dkg füstölt, szárított tarja, 1 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 1,5 l húsleves, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kiskanál csiliszósz, késhegynyi reszelt gyömbér, friss tárkony, ízlés szerint, 1 közepes burgonya.
Elkészítése
A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és a zsíron üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott füstölt tarját, pici vizet öntünk alája és puhára pároljuk. Beletesszük a megpucolt gombát, és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk, majd feltöltjük a húslevessel, fűszerezzük a levest apróra vágott fokhagymával, tárkonnyal, reszelt gyömbérrel és csiliszósszal, és felforraljuk. Ezzel párhuzamosan a burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és enyhe sós vízben külön megfőzzük, majd a tejföllel turmixoljuk és ezzel sűrítjük a levest.
Hasznos tudnivaló!
• A levest tetszés szerint ízesíthetjük még kevés száraz fehérborral.
• A szegfűgombát mindig úgy pucoljuk meg, hogy maradjon kb. 1 centis szára és folyó víz alatt szűrőben gyorsan átöblítjük, hogy ne szívja meg magát vízzel.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése