2020. szeptember 7., hétfő

Mindent bele zakuszka

A zakuszka egyike azon közkedvelt erdélyi ételeknek, amit mondhatni szinte minden családban készítenek. Tudni illik viszont róla, hogy nem székely, nem magyar, de még nem is román eredetű, hanem vélhetőleg az örmény konyha remeke. Amúgy különféle zöldségkrémeket készítenek az egész mediterrán vidéken, de a Balkánon is, többek közt a szerbek főznek igencsak ízletes zöldségkrémet ajvár néven, ami ha nem is ugyanolyan, mint a mi zakuszkánk, de közeli "testvére".
Az alábbiakban a zakuszkának azt a változatát mutatom be, amit legutóbb főztem, és amit a leginkább szeretek, ugyanis a zakuszka annál jobb, minél többféle zöldség van benne. Addig érdemes elkészíteni, míg van hozzá alapanyag és ennél kisebb mennyiségben már nem érdemes. 
Hozzávalók 

1 kg tölteni való paprika, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg kápiapaprika, 1-2 csípős paprika, 25 dkg hagyma, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg gomba, 1 kg padlizsán, 25 dkg fejtett bab, 50 dkg tök vagy cukkini, 2 kg paradicsom, 5-6 dl olaj, 1-2 babérlevél, só, őrölt bors.

Elkészítése

1. A padlizsánt és a paprikaféléket a csípős kivételével parázson vagy grillrácson megsütjük. A sült paprikákat tálba tesszük, rétegenként sózzuk, majd egy konyharuhával letakarjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. A padlizsánt még forrón megpucoljuk, majd a fehér húsát deszkára tesszük, hogy a leve lefolyjon.
2. A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, tálba rakjuk, majd forró vízzel leöntjük, hogy könnyebben tudjuk meghámozni. A hagymát, a sárgarépát és a tököt meghámozzuk, a csípős paprika szárát levágjuk és megmossuk. A hagymát és a csípős paprikát ledaráljuk vagy késes aprítóban felaprítjuk, a tököt és a sárgarépát a reszelő nagy fokán lereszeljük.
3. A fejtett babot enyhén sós vízben félpuhára főzzük, a majd leszűrjük. A gombát folyó víz alatt gyorsan megmossuk, majd felszeleteljük.
4. A hagymát és csípős paprikát, illetve a sárgarépát, tököt és a gombát külön-külön edényben, többször is megkavarva, kevés olajon megdinszteljük.
5. Ezalatt meghámozzuk a paprikát és vékony csíkokra vágjuk; illetve meghámozzuk a paradicsomot, ledaráljuk vagy késes aprítóban összezúzzuk, majd szintén külön edényben felforraljuk. A padlizsánt fakéssel pépesre zúzzuk.
6. A megdinsztelt zöldségeket és a gombát egy nagy fazékba borítjuk, hozzáadjuk a maradék olajat, a csíkokra vágott sült paprikát, és kb. 20-30 percig együtt pároljuk.
7. Ekkor beletesszük a padlizsánt és az előfőzött fejtett babot, hozzátöltjük a felforralt paradicsomlevet, hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és többször is megkavarva addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Közben többször is megkóstoljuk és ha szükséges még fűszerezzük.
8. A kifőtt zakuszkát még forrón tisztára mosott, csíramentesített üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni!

• A zakuszka-készítés nem egy személynek való munka még akkor sem, ha kis adagban készül. Vonjuk be a munkálatokba a családtagokat is!
• Azért ajánlott külön-külön dinsztelni a zöldségeket, mert hamarabb elkészül a zakuszka.
• Úgy is készíthetjük a zakuszkát, hogy egyik nap megsütjük a zöldségeket, meghámozzuk és előkészítjük a másnapi főzéshez.
• Ha a paradicsom nagyon savanyú tehetünk kevés cukrot is a zakuszkába.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése