2020. november 24., kedd

Almástészta - Almáspite, ahogy mű szoktuk

 

Ritkán sütök almáspitét vagy almástésztát, ahogy mi mondjuk Székelyföldön, pedig szeretem. Ez alkalommal viszont rájöttem, miért is ódzokodom az almástészta sütésétől, pedig ennél egyszerűbbet el sem lehet képzelni. Hát azért, mert sok almát kell pucolni, aztán megreszelni, nekem pedig még annál is többet, mert én úgy szeretem, ha az almás réteg vastagabb, mint a tészta. Most viszont a fiam juttatta eszembe, hogy süthetnék egy almástésztát, mert a menyem is kívánja, almám is volt, így hát nekiveselkedtem. 

Hozzávalók 
 
45 dkg liszt, 20 dkg fagyott vaj, 7-8 evőkanál tej, 2-3 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; illetve a töltelékhez: 2-3 kg alma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, cukor és őrölt fahéj, ízlés szerint; valamint porcukor, a tetejére. 
  
Elkészítése 
 
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot, szárazon összekeverjük, majd a fagyott vajjal összemorzsoljuk. Beleütünk egy tojást, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen formázható puha tésztát nyerjünk. Átlátszó fóliába tekerjük és betesszük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük. 
A töltelékhez az almát lereszeljük, ízlés szerint megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd legalább egy órát állni hagyjuk. Ezután a levét finoman kinyomkodjuk. 
A hűtőben pihentetett pitetésztából két tepsiméretű lapot nyújtunk, az egyiket a tepsi aljára terítjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk az almatölteléket és egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ezután befödjük a másik kinyújtott lappal, villával megszúrkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép zsemleszínűre sül a teteje. 
Ha megsült az almástészta még a tepsiben megszórjuk porcukorral, majd kockára vágva tálaljuk.
  
Hasznos tudnivaló! 
 
• A cukor mennyisége mindig az alma édességétől függ, ha savanyú a gyümölcs több-, ha édes, akkor kevesebb kell belőle. 
• Ha kemény az alma és nehezen engedi a levét, akkor enyhén megpárolhatjuk egy lábosban, s miután kihűlt nyomjuk ki a levét. Ha viszont puha az alma, elég, ha egy órácskát pihentetjük, mielőtt kinyomkodnánk a levét. 
• A sütemény tésztájába hagyományosan nem jár sütőpor, sem más térfogatnövelő, mert így marad meg szép vékonynak. Ettől függetlenül, aki úgy gondolja, tehet bele egy tasaknyi sütőport. 
• A süteménybe vaj helyett tehetünk zsírt is, viszont ebből kevesebb szükséges – ehhez a lisztmennyiséghez elég a 15-16 dkg.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése