2020. november 23., hétfő

Egyben sült császárhús narancsos-mazsolás krumplisalátával

Mivel alig több, mint egy hónap választ el karácsonytól, mostantól egyebek mellett ünnepi ételeket is fogok megosztani, hogy aki kedveli az én ízeimet, válogathasson kedvére. Mi több játékot is hirdettem az oldalamon, hogy az Erdélyi ízek újdonságokkal csoportom tagjait receptek csereberélésére ösztönözzem. A játékban bárki részt vehet, aki már tagja a csoportomnak vagy csatlakozik hozzá és betartja a játékszabályokat.
Most pedig következzen ez a remek étel, amit részben Gordon Ramsey-től "puskáztam" apró változtatásokkal - magyarán, kissé megszékelyesítettem - hozzá pedig készítettem egy különleges  krumplisalátát, aminek a receptjét komámtól, azaz a lányom keresztapjától tanultam. A kettő együtt egyszerűen isteni. 
Hozzávalók 

Az egyben sült császárhúshoz: 2 kg császárhús, só, bors, 2-3 szem csillagánizs, 4-5 cikk fokhagyma, borókabogyó, koriander, 1 evőkanál zsír, 1 dl száraz fehérbor. 
A narancsos-mazsolás krumplisalátához: 1,5 kg héjában főtt burgonya, 1 narancs, 5 dkg mazsola, só, fehérbors; illetve az öntethez: 1 tojás, 1,5 dl olaj, 1 kiskanál mustár, 1 kis fej hagyma, 1 dl tejföl, fél citrom leve. 
  
Elkészítése 
 
A császárhús bőrét éles késsel berácsozzuk úgy, hogy a bőrt teljesen átvágjuk, de a zsírréteget nem. Sózzuk, borsozzuk, majd 1-2 órát hideg helyen pihentetjük. 
Egy serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a késpengével megroppantott fokhagymacikkeket, a borókabogyót, a csillagánizst és a koriandert. Addig kavargatjuk, amíg erős fűszeres illat kezd terjengeni a levegőben. Ekkor a bőrös felével lefelé beletesszük a császárhúst és megpirítjuk, majd átfordítjuk a másik oldalára, és a húsos felét fehéredésig pirítjuk. Ezután a császárhúst a bőrös oldalával felfelé átemeljük egy tepsibe, aláöntjük a serpenyőben lévő zsiradékot a fűszerekkel együtt, beleöntjük a bort és kevés vizet, majd előmelegített (150 fokos) sütőben kb. 2 órát sütjük. 
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. A héjában főtt burgonyát karikára vágjuk, a narancsot cikkekre szedjük, és falatnyi darabokra aprítjuk, majd a mazsolával együtt a burgonyához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és óvatosan átforgatjuk. Az egész tojásból, az olajból és a mustárból botmixerrel kemény majonézt keverünk, hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet, belereszeljük a hagymát, összekavarjuk, majd a narancsos-mazsolás burgonyára öntjük, és lazán átforgatjuk. 
Az egyben sült császárhúst hidegen szeletelve a narancsos-mazsolás krumplisalátával tálaljuk. 
 
Hasznos tudnivaló! 

• A sült hidegen vagy melegen egyaránt fogyasztható. Ezzel a krumplisalátával inkább hidegen ajánlom. 
• Ha melegen óhajtjuk fogyasztani ezt a sültet, akkor készítsünk hozzá krumplipürét és a sütés után visszamaradó fűszeres-boros pecsenyezsírt redukáljuk vissza a felére, majd jus-ként tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése