2015. július 10., péntek

Bográcsgulyás birkahússal

Most van az az időszak, amikor elő kell venni a bográcsot és kivonulni valahová a zöldbe egy jó gulyást készíteni. De mi is kell egy jó gulyáshoz? Elsősorban jó minőségű hús, zöldség és jó idő. Nos, jó időben nem lesz hiány, úgy tűnik ezen a hét végén sem, már csak a húst kell beszerezni és a zöldséget. Ez a bográcsgulyás hagyományos Gyergyó vidéki pásztorétel receptje alapján készült. Hajdanán ugyanis ebben az időszakban mentek a gazdák az esztenára (pásztortanyára) "sózni a marhákat", vagyis sót vinni a magashegyi legelőkön lévő jószágaiknak, illetve sajtot mérni. Ilyen alkalmakkor mindig vittek otthonról egy kis elemózsiát a pásztoroknak, ők pedig friss sajttal, ordával, zsendicével, illetve bográcsgulyással vendégelték meg a gazdákat. A vendéglátásnak rendszerint áldozatul esett egy üvecs - báránynál nagyobb, de még nem felnőttkorú birka - amit aztán bográcsban készítettek el pityókával (burgonyával) gazdagítva, hogy kiadósabb legyen.

Hozzávalók: 40-50 dkg csontos birkahús (juhhús), 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 paprika, 1 csípős paprika, 1 cikk fokhagyma, őrölt kömény, kakukkfű, só, bors, pirospaprika, 2 kg burgonya.

Elkészítése

1. A birkahúst lehártyázzuk és feldaraboljuk; a szalonnát kockára vágjuk; a burgonyát meghámozzuk és hasábokra vágjuk; a hagymát, fokhagymát és paprikát megpucoljuk és apró kockára vágjuk.
2. Egy bográcsban szabad tűzön a szalonna zsírját kiolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és a paprikát, majd üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, és addig főzzük, amíg megint zsírjára kezd sülni.
3. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig kavargatjuk, majd kevés vízzel feltöltjük, és addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és kakukkfűvel.
4. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát, feltöltjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózzuk és felforraljuk. Amikor már fő a tokány, hozzáadjuk az egészben hagyott csípős paprikát és a fokhagymát, illetve utánafűszerezzük sóval, borssal, ha szükséges.

Jó tudni!
• Gulyáskrémmel is gazdagíthatjuk a bográcsos ízvilágát.
• A burgonya, miután felfőtt a gulyás, 20 perc alatt megfő, figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, illetve a kavargatással ne törjük össze!

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése