2015. július 5., vasárnap

Csirkesült zöldborsópürével és cseresznyesalsával

No, ez egy igazi, könnyű, nyári finomság, aminek az az egyik nagy előnye, hogy nagyon gyorsan elkészíthető. Ma vettem a piacon cseresznyét, noha az volt az érzésem, hogy már lemaradtam végképp róla és nyílván a cseresznyesalsa volt az első, amit készítettem belőle. De vettem zöldborsót is, amiből püré lett, hozzá a köményes csirkesült már teljesen magától értetődő volt. 

Hozzávalók 
A csirkesülthöz: 1 db kicsontolt csirkemell, só, őrölt kömény, 1 evőkanál vaj. 
A mentás zöldborsópüréhez: 30 dkg zsenge borsó, 1 nagy burgonya, 2-3 mentalevél, só, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál tejföl. 
A mentás cseresznyesalsához: 30-40 dkg cseresznye, 1 szál zöldhagyma vagy csokornyi snidling, 2-3 mentalevél, csípőspaprika ízlés szerint, só, bors, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé. 

Elkészítése 
1. A csirkemellet előbb a közepén kettévágjuk, a fél csirkemelldarabokról előbb lemetsszük a lelógó hússzeletkéket, majd a megmaradt tiszta húsból rézsútosan három-három nagy szelet húst vágunk. Sózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, és félretesszük, amíg a köreteket elkészítjük. 
2. Előbb enyhe sós vízben feltesszük főni a zsenge borsót és a kockára vágott burgonyát, mielőtt puhára főne, hozzáadjuk a finomra aprított mentalevelet is. 
3. Amíg a zöldborsópüré fő, kimagozzuk a cseresznyét, megpucoljuk és feldaraboljuk a salsához a zöldségeket, egy tálba rakjuk az egészet és leöntjük a olívaolajból és citromléből kavart vinaigrette-vel. 
4. Ha megfőtt a zöldborsó és a burgonya, leszűrjük és botmixer segítségével, kevés vajjal és tejföllel, pürésítjük.
5. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és csirkemellszeletek mindkét felét megsütjük. 
6. Tálaláskor a cseresznyesalsát a tányérra halmozzuk, mellérakjuk a hússzeleteket és a zöldborsópürét.

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése