2017. január 15., vasárnap

Mustáros szelet zöldséges bulgurral

Egy jó vasárnapi ebédnek nincs is jobb a mustáros szeletnél, s ha adott minden hozzávaló akkor még mindig el is készíthető. Viszont nem mindegy, milyen körettel tálaljuk! Általában ugyebár az ilyen mártásos, szószos ételeket hagyományosan vagy párolt rizzsel, vagy kifőtt tésztával, vagy krumplival tálaljuk. S ezzel nem is lenne gond, ha nem hízlalna ezekben a társításokban. Jó ideje már, hogy keresem azt az optimális köretet, ami aspektusában, ízvilágában hasonló a fennebb említettekkel, mégsem hízlal. Így bukkantam rá a bulgurra - amit török rizsként is emlegetnek - ami ugyebár tejes érésben lévő búza kiszárítva, így lényegesen kevesebb a keményítő és szénhidráttartalma. Ezek után a kérdés csak az volt, hogyan is készítsem el, hogy az jó legyen, de Fördős Zé blogján erre is találtam megoldást. Mondjuk Zé zöldséges bulgurjától elég sokban eltértem, de nekünk ez így is ízlett.

Hozzávalók 

A mustáros szelethez: 80 dkg sertéskaraj, esetleg comb, 1 fej hagyma, 1-2 evőkanál vaj, só, szemes bors, 2-3 babérlevél, néhány szem koriander; illetve 1 nagy fej mogyoróhagyma, 2 evőkanál magos, dijoni mustár, 1 dl fehérbor, 1 dl főzőtejszín, só, bors, 1 dl húslé. 
A zöldséges bulgurhoz: 1 közepes hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 3 cikk fokhagyma, 1 csésze bulgur, 2 csésze víz, só, őrölt bors, pirospaprika. 

Elkészítése 

1. A sertéskarajt vagy combdarabot sóval alaposan bedörzsöljük és 1-2 órát állni hagyjuk, hogy a sót szívja be. 
2. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és a karajt vagy combot minden oldalán gyorsan körbepirítjuk. 
3. Ezután egy lábosba tesszük és annyi forró vizet öntünk rá, amennyi bővel ellepi. A főzővízbe teszünk egy fej hagymát, néhány szem borsot és koriandert, illetve babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, majd kb. fél órát lassú tűzön főzzük. 
4. Ezalatt elkészítjük a zöldséges bulgurt. Az olajon üvegesre dinszteljük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén kockára vágott sárgarépát és a zellert, majd a finomra zúzott fokhagymát. Megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a bulgurt, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk és kb. 5 percet főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és lefödve hagyjuk, hogy magában készre párolódjon. 
5. Ha a hús megpárolódott, a kivesszük a levéből és félretesszük pihenni, illetve elkészítjük a mustáros mártást. Ehhez abban a vajban, amiben a húst sütöttük, üvegesre dinszteljük az apróra vágott mogyoróhagymát, beleöntjük a bort, fakanállal felkaparjuk a leragadt részeket. Hozzáadunk a hús párolólevéből egy decinyit és fedő nélkül addig forraljuk, míg a lé felére csökken. Ekkor adjuk hozzá a dijoni mustárral elkevert főzőtejszínt és felforraljuk – közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
6. A bulgurt a tányérra halmozzuk, majd a húst felszeletelve és a mustáros mártással leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése