2020. szeptember 16., szerda

Rókagomba tárkonyosan - Vendégposzt

 

Amint azt bizonyára sokan tudjátok, újabb játék indult az Erdélyi ízek újdonságokkal csoportomban Kamramustra címmel. A játék célja felkutatni, csokorba gyűjteni azokat a bevált befőzős recepteket, amelyek a családi recepttárakban lehetőek fel. Az első kör a múlt héten zárult és legjobbnak a Bajkó Enikő tárkonyos rókagombája minősült. Enikő szívesen meg is osztotta receptjét a csoporttagokkal, illetve hozzájárult, hogy közkinccsé tegyem a blogomon. Nos, a rókagombaszezonnak még nincs vége, lehet még gombát szedni az erdőkben, így ezt a remek receptet is ki lehet próbálni.
Hozzávalók 
 
Rókagomba, tetszés szerinti mennyiségben, só; illetve a feltöltőléhez 8,2 dl-es befőttes üveghez számolva: 2,5 dl víz, 1 kiskanál só, 2 kiskanál cukor, 6 evőkanál ecet; valamint a fűszerek: kapor, csombor (borsikafű), tárkony, szemes bors, mustármag; befőzőpor. 

Elkészítése 
 
A gombát megpucoljuk, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb víz érje, majd egy edényben rétegenként lesózzuk. Így hagyjuk másnapig, eközben levet enged, és a saját levében felforraljuk, majd leszűrjük.
Tisztára mosott, csíramentesített üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, majd belerétegezzük a gombát tárkonnyal és a tetejére mustármagot szórunk. 
Elkészítjük a feltöltőlevét: vagyis ahány üvegünk megtelt gombával, annyiszor mérjük egy edénybe a feltöltőlé hozzávalóit. A levet felforraljuk, közben szemes borsot és a végén kevés befőzőport teszünk bele, majd az üvegben lévő gombára öntjük. 
Az üvegeket lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

Hasznos tudnivaló! 
 
• Minden gombát érdemes ecsettel és késsel megtisztítani, csak akkor mossuk meg folyó víz alatt, ha annyira sáros a gomba, hogy nem lehet másképp eltávolítani róla a szennyeződéseket. 
• Figyeljünk a gomba sózására, nehogy túlsózzuk! 
• Miután a gombát leszűrtük, a megmaradt levet érdemes jégkockatartóban lefagyasztani, majd később felhasználni levesek, pörköltek és mártások ízesítésére.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése