2017. január 31., kedd

Lekváros derelye – Barátfül

A lekváros derelye vagy barátfül egyik kedvenc téli ételem, mégis - ki tudja, mi okból - ritkán készítek. Szerintem, a lapító, azaz a jó öreg gyúródeszka a ludas a dologban, azt ugyanis elővenni is unom, de használat után lemosni, elpakolni még inkább rühellem. A másik ok az lehetett, hogy az üzleteinkből jó ideje eltűnt a "marmaládé", vagyis az a kemény gyümölcslekvár, amit többféle gyümölcsből készítettek, nagy ládákban forgalmaztak, és az élelmiszerboltokban hatalmas késsel metszették ki belőle a szükséges mennyiséget, aztán barna papírba csomagolva adták át a vevőnek. Nos, ilyen lekvárt legalább 25 éve nem láttam, folyós lekvárral viszont nem lehet derelyét készíteni. Pedig a derelyét szeretem, nagyon is szeretem... Jó ürügynek kínálkozott az első forgatás a kis konyhámban a derelye készítésre, ráadásul Ilus barátnémtól kaptam finom, igazi szilvalekvárt is egyenest a szilva hazájából Ülkéről. Így hát, mint a korábban posztolt kisfilmben is láthattátok, nekigyürkőztem derelyét készíteni. 
Hozzávalók 

1 kg burgonya, 15-20 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só, illetve szilvalekvár, valamint 1 evőkanál vaj és 15 dkg zsemlemorzsa. 

Elkészítése 

1. A burgonyát enyhén sós vízben héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és krumplitörőn átnyomjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
2. Ha a krumpli kihűlt, hozzáadjuk a tojást és a csipetnyi sót, majd annyi lisztet gyúrunk hozzá, amennyit felvesz. A kéztől könnyen elváló, sima tésztát kell nyernünk. 
3. Az így nyert tésztát kinyújtjuk és derelyevágóval egyforma négyszögekre vágjuk. 
4. Minden négyszög közepébe fél kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd az átló mentén összehajtva háromszög alakúra formázzuk. A leeső részeket félretesszük a nudlileveshez. 
5. A megformázott derelyéket bő, lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. 
6. Közben az evőkanál vajon szép világosra pirítjuk a zsemlemorzsát, és a leszűrt derelyét beleforgatjuk. 
7. Tálaláskor cukrot adunk mellé. 

Jó tudni! 

• A főtt krumplit könnyebb melegen megtörni, de a lisztet csak akkor lehet hozzágyúrni, ha már teljesen kihűlt. Ellenkező esetben ragadós lesz a tészta. 
• Szilvalekvár helyett tölthetjük bármilyen kemény lekvárral.

A derelye elkészítése filmen is látható, itt nézhetitek meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése