A zsengeborsóval úgy vagyok, hogy leginkább nyersen szeretem majszolni csak úgy frissen az ágáról és megeszem a héját is a kemény hártyáját lehúzva előbb. De a zsengeborsóból nagyon finom leves is készíthető, egy kis maradék csirkehússal pedig tartalmassá is tehető.
Hozzávalók: 1 csirkefarhát, 30-40 dkg zöldborsó, 1 kisfej hagyma, 2 sárgarépa, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, pirospaprika, petrezselyemzöld, 1, evőkanál házi ételízesítő, só.
1. A csirkefarhátat megmossuk, feldaraboljuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Ha felfőtt, leszedjük a habját és csendes tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontokról.
2. A zöldséget megpucoljuk, a hagymát kockára, a sárgarépát karikára vágjuk.
3. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, majd a zöldborsót, és tovább dinszteljük.
4. Ha a zöldség már színt váltott, megszórjuk pirospaprikával, feltöltjük a húslével, ételízesítővel és sóval ízlés szerint fűszerezzük, majd tovább főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
5. Ezalatt a csirkefarhátról leszedjük a húst, apróra vágjuk, és a leveshez adjuk.
6. Amikor már minden puha, a tojássárgáját elhabarjuk a tejföllel, apránként feltöltjük kevés forró levessel, és ezzel a keverékkel legírozzuk a levest.
7. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.
8. Tálaláskor borsot adhatunk mellé.
Jó tudni!
• Fagyasztott vagy konzervzöldborsóból is elkészíthető, ebben az esetben a borsót akkor adjuk a leveshez, miután a sárgarépa megpuhult.
Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése