Nagyon szeretem, amikor megjelennek a friss leveleszöldségek, amikből pillanatok alatt össze lehet dobni egy jó salátát. A saláták készítéséhez lényegében nem kell nagy sütés-főzési szakértelem, csak egy kis fantázia és egybe rakva mindenféle zöldséget, nyakonöntve valamilyen öntettel máris kész a saláta.
Hozzávalók: 1 kötés vörös kerti laboda, 1 kötés lórom, fél fej saláta, maréknyi sóska, maréknyi spenót, 2-3 szál zöldhagyma, 3-4 medvehagymalevél, 1 kötés hónapos retek; illetve 1 citrom leve és 2-3 evőkanál olívaolaj.
1. A leveles zöldségek vastag szárát letördeljük, megmossuk, a nagyobb leveleket csíkokra vágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk; a medvehagymát a lehető legapróbbra vágjuk. A hónapos retket és a hagymát is megpucoljuk, majd karikára vágjuk.
2. A citrom levét összekavarjuk az olívaolajjal.
3. A felvágott zöldségeket egy tálba halmozzuk, összekavarjuk, és tálaláskor megöntözzük az öntettel.
Jó tudni!
• A lórom patakok, árkok vagy nedves réteken termő gyógynövény, nagy leveleit levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz használjuk, de akár töltikét is készíthetünk belőle.
• A vörös kerti laboda a disznóparajfélék családjába tartozó növény, amit hasonló módon használunk, mint a lóromot.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése