Minap valaki rákérdezett, miért nem blogolom be azokat a finom sütiket, amiket a fiam lakodalmára sütöttem. Nos, ennek több oka is van, egyrészt nem mindegyikről készült fotó, másrészt nem mindegyikről készült jó fotó. Aztán mivel a fiam lagzija után még egy rendben megsütöttem szinte mind ugyanazokat a sütiket a menyem bátyjának a lagzijára, igyekeztem fotókat készíteni, s így teljesíthetem az ismerősöm kérését is. Erről a linzerkoszorúról azt kell tudni, hogy egy nagyon kiadós változat, igazi lakodalmi mennyiségű süti lesz a megadott adagból, ezért ha csak úgy a családnak sütjük meg, osztani kell a mennyiségeket. Nekem viszont akkor sok kellett, ezért addig keresgéltem a szakácskönyveimben és a gasztroblogokon, míg két változatból szó szerint összegyúrtam ezt a verziót. Az egyik recept ugyanis csak tojássárgáját adott meg a tésztához, a másik pedig csak tejfölt, a kettőt keresztezve a duplájánál is nagyobb mennyiségű liszttel összegyúrva lett ez a verzió.
Hozzávalók
75 dkg liszt, 35 dkg fagyott vaj, 25 dkg porcukor, 6 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 3 kiskanál sütőpor, 4 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl; illetve baracklekvár, vaníliás porcukor.
Elkészítése
1. A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport, majd az egészet összekeverjük.
2. A lisztes keverékhez adjuk a kockára vágott vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk.
3. Ehhez adjuk a tojássárgájákat és a tejfölt, majd gyorsan összegyúrjuk. Könnyen gyúrható, kemény tésztát kell nyernünk.
4. A tésztát négy részre osztjuk, egyenként átlátszó fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
5. Ezután a tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, kerek vagy virág alakú kiszúróval kivágjuk, és a kivágott alakzatok felének a közepét gyűszűvel, vagy kis kerek kiszúróval kivágjuk.
6. A kivágott tésztakorongokat vagy virágokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a előmelegített (180 fokos) sütőben szép, világosra sütjük.
7. A megsült tésztakorongokat vagy virágokat megkenjük finom baracklekvárral, összeragasztjuk a lyukas korongokkal vagy virágokkal, majd porcukorba forgatjuk.
Jó tudni!
• A linzertésztát nem szabad sokat gyúrni, mert a kéz melegétől a vaj megolvad benne és sok lisztet vesz fel.
• A linzertésztát elkészíthetjük egy nappal korábban is hűtőben tartva a formázásig.
• A lyukas korongokat sütés előtt megkenhetjük tojásfehérjével, és cukros dióval megszórva sütjük meg.
Jó étvágyat!
mióta vadászok egy hasonló receptre, többet is kipróbáltam de nem bizonyult annak amire vágytam,ez az amit kerestem, mert kóstoltam is
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett és tetszik a recept. :) Csak figyelj a gyúrásra, csak addig kell gyúrni míg összeáll, utána pakoljad be a hűtőbe! :)
Törlés