2017. március 12., vasárnap

Savanyú fokhagymás csirkeleves - vendégposzt

A savanyú fokhagymás csirkeleves egy hagyományos Küküllő-menti leves, amit Ildikó kolléganőm nagyon finomra készít. Csirkeszárnyból és aprólékból ennél egyszerűbb és jobb levest elképzelni sem lehet, ráadásul annyira finom, hogy akár vasárnapi ebédre is lehet tálalni. Az elkészítéséről videófelvétel is készült, a Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjának műsorát itt nézheted meg. 

Hozzávalók 

A leveshez: 1 csirke csontos részei vagy 0,5 kg csirkeszárny, 1 fej fokhagyma, só, bors, ecet. 
A rántáshoz: 1 evőkanál libazsír, 1 evőkanál liszt. 
A habaráshoz: 1 tojássárgája, 1 dl tejföl. 
A leves színezéséhez: 1 reszelt sárgarépa, 1-2 evőkanál olaj. 

Elkészítése 

1. A csirke csontos részeit vagy a csirkeszárnyat hideg vízben főni tesszük. Ha felfőtt, leszedjük a habját, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagyma felét, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a csirkehús megpuhul. 
2. Közben a libazsírból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, és amikor a hús már puha, a leveshez adjuk. 
3. A reszelt sárgarépát az olajon megdinszteljük, egy edénybe tesszük, és kevés vizet öntünk rá, hogy kioldja a színanyagokat belőle, majd egy szűrőn keresztül a levesbe szűrjük. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagyma másik felét is. 
4. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, majd kevés forró levessel, és legírozzuk a levest. 
5. Tálalás előtt kevés borsot szórunk rá, az asztalra pedig ecetet teszünk, hogy aki óhajtja, kedve szerint savanyíthassa a levest. 

Jó tudni! 

• A savanyú fokhagymás csirkeleves házi csirkéből igazán finom. 
• Ha másnapra csak a leve marad a levesnek, buggyantsunk bele személyenként 1-1 tojást – így egy finom buggyantott tojáslevest nyerünk!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. vittem, köszi. :) (A színezést egyszerűsítem majd - épp most vettem kurkumát, mert elfogyott. Azzal is gyönyörű sárga színe lesz, és amúgy is: a kurkuma egy csodaszer. :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó az ötlet! Szerintem is szépre lehet színezni kurkumával, viszont a hagyományosság jegyében mi ez alkalommal ragaszkodtunk a dinsztelt sárgarépás színezéshez. :)

      Törlés