2015. december 31., csütörtök

Vaddisznópörkölt erdőjavával

Ezzel a pompás, igazi erdélyi fejedelmi fogással búcsúzom 2015-től, és kívánok minden Kedves Olvasómnak sikerekben bővelkedő, boldog új évet!
A történet azonban még valamikor a nyáron kezdődött azzal, hogy egy vadász ismerősöm, Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere, azzal a kéréssel állt elő, hogy lőtt egy 60 kiló vadmalacot, abból kéne valami fejedelmi ételt készíteni barátainak, segítőinek. Nyílván, ilyen felkérést nem hagyhattam ki, így hát nekifogtam négyfogásos menütervet kidolgozni. Azonban mire kész lettem vele, Laci szólt, hogy ez így nem jó, mert ő az egészet a szabadban képzelte el, bográcsban, amiket pedig én felsoroltam, az inkább puccos vendéglőbe való, át kellene dolgozni bográcsos változatra. Így kezdhettem az egészet elölről, de így is sikerült igazi fejedelmi fogást tenni a meghívottak asztalára. Többek közt ezt a pörköltet, amit az erdőn puliszkával és káposztasavanyúsággal tálaltunk. Fáradozásomért Laci megajándékozott egy jókora darab vaddisznóhússal, ami a fagyasztóban várta a megfelelő alkalmat, ami most karácsonykor jött el, amikor összeült nálam a család ünnepi ebédre.

Hozzávalók 

A páchoz: 1 kg vaddisznóhús (lapocka vagy comb) 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 dl száraz vörösbor, 10-15 szem bors, 2-3 babérlevél. 
A pörkölthöz: 10-15 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 kápiapaprika, 2-3 cikk fokhagyma, 20-30 dkg erdei gomba, 10 dkg áfonya (vörös vagy fekete, vagy befőtt), só, bors, kakukkfű, őrölt kömény, 1 dl száraz vörösbor. 
A körethez: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás, pici só, 1 evőkanál vaj. 

Elkészítése 

1. A vaddisznóhúst nagy kockára vágjuk. A pác hozzávalóit bő vízben, só nélkül megfőzzük, lehűtjük és ebben a lében egy napot hűtőben érleljük a húst. 
2. A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján üvegesre dinszteljük a laskára vágott hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a pácléből kivett húst, és saját levében pároljuk, míg zsírjára sül – közben fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és őrölt köménnyel. 
3. Hozzáadjuk a gombát, összekavarjuk és rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük a vörösborral és puhára pároljuk. Ha közben elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk. 
4. Legvégül adjuk hozzá az áfonyát és a finomra zúzott fokhagymát, illetve ha szükséges, utófűszerezzük. 
5. Közben elkészítjük a köretet: A lisztből és tojásból pici sóval galuskatésztát készítünk, majd bő, lobogó sós vízben kanállal vagy nokedliszaggatóval kis galuskákat szaggatunk és kifőzzük. 
6. A pörköltet nokedlivel és vörösborban fojtott körtével tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése