2017. április 13., csütörtök

Húsvéti kínálat

Közeleg a húsvét, s gondoltam, készítek egy összefoglalót én is azokból az ételekből, amiket az ünnepre ajánlok, főleg azoknak az olvasóimnak, akik még mindig keresgélnek az ötletek között, hátha lelnek ínyükre valót. Elöljáróban azt is jelezném, hogy a képek alatti leírásban található linkre kattintva nyílnak a receptek.

Elsőként íme a töltött bárány, ami idén nálunk nem készül, de változatlanul fenntartom ez a húsvét egyik legjellegzetesebb étele - legalábbis nálunk Székelyföldön.
Aztán itt van a göngyölt csülök, ami töretlen sikernek örvend a mi családunkban több évtizede, olyannyira, hogy gyermekeim minden bizonnyal protestálnának, ha ez nem lenne a húsvéti hidegtálon. Magyarán, ha nincs bárány, az nem gond, még azt is elnézik, ha nincs sonka, de göngyölt csülöknek lennie kell.  
Jól mutat a húsvéti hidegtálon a csirkemellkéregbe burkolt tojás, ami nem csak szép, hanem finom is. Ilyet is készítek minden bizonnyal.
A levesek közül igazi ínyencségnek számít a tárkonyos báránybelsőség-leves - főleg azoknak ajánlom, akik nem készítenek töltött bárányt és nincs ötletük, mit kezdjenek a báránybelsőséggel.
Akik bárány helyett inkább nyúlhúst dolgoznának fel húsvétra, okvetlenül készítsenek a csontos részeiből nyúlhúslevest is, amit grízgaluskával érdemes befőzni. Nagyon finom, könnyű leves, kiváló felvezetője lehet a nehezebb főételeknek. 
Ha pedig valaki nagyot akar villantani, az készítse el az Újházi Edéről elnevezett tyúkhúslevest, amit Móricz Zsigmond szerint öreg kakasból érdemes készíteni.
Ahol bárányt dolgoznak fel húsvétra, ott érdemes kipróbálni a mustáros báránybordát, főleg ha a bárány nagyobbacska.
Ahol pedig nyúlhús van a "repertoáron" okvetlenül készítsék el Dávid Botond fotóművész rozmaringos nyúlsültjét.
Amivel nem lehet melléfogni - legalábbis mifelénk, Székelföldön - az a sertéshúsból készült ünnepi főétel. De ha már sertéshúst használunk, akkor válasszuk annak is a legnemesebb részét szűzérmét, amit grillezhetünk és sült édesburgonyával, illetve grillezett ananászkarikákkal tehetünk még ünnepélyesebbé.
Locsolókat várva gondoljunk azokra is, akik nem rajonganak az édes sütemények iránt, jó, ha készítünk valami sósat is. Mivel épp medvehagymaszezon van, készíthetünk medvehagymás-vajas pogácsát
Bármilyen ünnep legyen, amivel mindig jól járunk, az a linzer - ezt készíthetjük a képen látható linzerkarika formájában finom baracklekvárral összeragasztva, de akár ki is szúrhatjuk mézeskalács-kiszúróval és csokiba mártjuk egyik felét.  
Ha viszont tortát készítenénk az ünnepi asztalra, akkor nyerő lehet ez az egyszerűen elkészíthető charlotte, amit a kezdődő eperszezonra való tekintettel, érdemes epres krémmel és eperlekvárral készíteni.

Na, hát ennyi lenne az idei húsvéti kínálatom - ha kicsit szétnéztek a blogomon, bíztos még más kedvetekre való ételeket is találtok. Illetve a napokban igyekszem további ünnepi ételeket és desszerteket feltölteni, hogy még bőségesebb legyen a választék.

Békés ünnepi készülődést minden Kedves Olvasómnak!

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, Endre az elismerést! :) Igyekeztem úgy összeállítani, hogy mindenki találhasson magának ínyére valót. :)

      Törlés