2017. április 12., szerda

Újházi-tyúkhúsleves

Az újházi-tyúkhúsleves egyike azon leveseknek, amit régóta el szerettem volna készíteni, csak valami okból kifolyólag mindig elmaradt. Az egyik legfőbb oka az volt, hogy egy ideig nem jutottam hozzá igazi, baromfiudvarban nevelkedett, kukoricával és egyéb szemes takarmánnyal táplált, házi tyúkhoz vagy kakashoz, amiből megfőzhettem volna ezt a pompás levest. Egy ideje viszont anyatársam - a menyecském édesanyja - néha meglep egy-egy levágott tyúkkal, kakassal, amolyan igazi aranysárga bőrűvel. Nosza, gondoltam, elérkezett az ideje, hogy én is újházi tyúkhúslevest főzzek, ekkor viszont azt tapasztaltam, hogy ahány leírás annyiféle. Kutatni kezdtem az igazi recept után, és mint számtalan esetben, most is Csíki Sándor blogger-barátom blogján találtam megbízható útmutatásokat, amiből aztán ki tudtam indulni. Sándor Food & Wine blogján két bejegyzés is van az újházi tyúkhúslevesről - itt találjátok az egyiket és itt a másikat - mindkettőt érdemes elolvasni. Ott ő mindent szépen és részletesen leírt, elöljáróban talán csak annyit mondanék el, hogy a különösen finom ünnepi leves az 1800-as évek végén készülhetett először Wampetics Ferenc városligeti vendéglőjében Budapesten, és az abban a korban élt Újházi Ede színművészről nevezték el.

Hozzávalók 

Fél nagyobb méretű tyúk vagy kakas (kb. 1,5-2 kg), 4-5 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 tojásnyi nagyságú zeller, 1 karalábé, 3-4 fej csiperkegomba, 10 dkg zöldborsó, 1 kiskanál szemes bors, só, illetve 10 dkg lúdgégetészta (bordáslaska) vagy cérnametélt (vékony laska). 

Elkészítése 

1. A tyúkot vagy kakast megtisztítjuk a bőrén található tollmaradványoktól, feldaraboljuk, majd annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, főni tesszük. 
2. Ha felforrt, leszedjük a habját, sózzuk, beleszórjuk a szemes borsot, és lassú tűzön, lefödve legalább egy órát főzzük. 
3. Ezalatt megpucoljuk a zöldségeket a hagyma és a fokhagyma kivételével, a gyökérzöldségeket és a karalábét nagyobb hasábokra vágjuk, majd a fövő húshoz adjuk. A hagymát és fokhagymát héjastól adjuk a leveshez – ettől szebb színe lesz – a gombát egészben tesszük bele, a zöldborsót, miután megfőtt a leves, külön főzzük meg. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul – közben megkóstoljuk, és ha szükséges, még sózzuk. 
4. Ha megfőtt a leves, leszűrjük, a húst és a zöldségeket egyforma hasábokra daraboljuk, a gombát felszeleteljük, az aranysárga levesből pedig annyit veszünk ki, hogy megfőzhessük benne a zöldborsót, illetve külön kifőzhessük a levestésztát. 
5. Tálaláskor tányérra halmozzuk a húst, a zöldségeket és a kifőtt tésztát, majd annyi forró levest merítünk rá, amennyi ellepi. Végül gazdagon megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. 

Jó tudni! 

• Az igazi finom Újházi-tyúkhúsleves kakashúsból készül, ahogy erről Móricz Zsigmond is megemlékezett az Ebéd című novellájában. „Nagy kakas. Öreg kakas. Nagy taréjú, fekete lábú, amelyik már évek óta gyakorolja a szerelem művészetét. Annak minden részének benne kell lennie a levesben, szétfőve és a legkisebb alkatelemeire bomolva.”

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése