2017. május 1., hétfő

Fatányéros többféle húsból friss fantáziasalátával - Vendégposzt

A majális valamikor az átkosban - amikor még kötelező módon részt kellett venni az erre az alkalomra szervezett felvonuláson - nálunk, Gyergyószentmiklóson két hideg miccset és egy meleg sört jelentett, amit a Négyesnél, hosszú sorállás után lehetett elfogyasztani. Ma már nem kell értelmetlen felvonulásokon résztvennünk, majálisozni, kertipartizni viszont szeretünk jó baráti társaságban. S ha már majális és kerti parti, akkor érdemes grillezni is! Korábbi bejegyzésemben Szikszay Laci régi cimborám megmutatta, hogyan is kell ezt művészien csinálni, itt most részletesen leírtam a "titkos" Szikszay-féle pác receptjét is. Igaz ugyan, hogy kissé késő most hozzáfogni pácolni, de Lacika szerint a húsokat a saját ízük miatt érdemes grillezni, ehhez pedig nem kell agyonfűszerezni, bőségesen elég a só és a bors. A háttérben lévő fantáziasalátát párja, Orendi Enikő készítette, s bár a kisfilmben azt mondta, visznylag későn került kapcsolatba a salátafélékkel, kiderült nagyszerűen kombinálja az ízeket és jó ismerője a különleges zöldfűszereknek.

Hozzávalók 

A fatányéroshoz: 3-4 szelet bárányhús, 3-4 szelet kicsontozott csirkecomb, 3-4 szelet sertéstarja, 3-4 szelet császárszalonna, só; illetve a páchoz: 1 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál szarvasgombás olívaolaj, 1 cikk fokhagyma, bors, 1 kiskanál barnacukor vagy méz, pici ecet, csípős paprika. 
A fantáziasalátához: 1 kötés vöröslaboda, 1 fej saláta, 3-4 lósóska, 3-4 medvehagyma, 1 kötés zöldhagyma, fokhagymaszár, 1 kötés retek, 2-3 paradicsom, 4-5 szem eper, kb. 5 dkg telemea, tökmag és napraforgómag; illetve az öntethez: 1 evőkanál tejföl, 1-2 evőkanál szarvasgombás olívaolaj, ecet, pici só, 1 kiskanál barnacukor, evőkanálnyi finomra vágott izsóp, 1 kiskanálnyi medvehagyma-pesto. 

Elkészítése 

1. Előbb elkészítjük a húsokhoz a pácot: a mustárt elkavarjuk az olívaolajjal, a barnacukorral vagy mézzel, pici ecettel, belezúzzuk a fokhagymát, frissen őrölt borsot és apróra vágott csípős paprikát adunk hozzá. 
2. Az előre előkészített hússzeleteket beleforgatjuk a pácba, majd hűvös helyen egy éjszakát pácoljuk.
3. Másnap grillrácson a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük, közben sózzuk. 
4. Amíg a hús sül, elkészítjük a salátát: ehhez előbb megmossuk a zöldségeket és jól lecsöpögtetjük a vizet a levelekről. 
5. Elkészítjük az öntetet: a tejfölt az olívaolajjal, kevés ecettel, a finomra vágott izsóppal, a medvehagyma-pestóval, sóval és barnacukorral összekeverjük. 
6. A leveleszöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, a retket felkarikázzuk, a paradicsomot és az epret cikkekre vágjuk, majd az egészet beleforgatjuk az öntetbe. Végül megszórjuk kockára vágott telemeával és a magvakkal. 
7. A megsült hússzeleteket fatányéron vagy vágódeszkán falatkákra vágva a salátával, finom „pityókás”, azaz burgonyás házikenyérrel tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A pácolásnál, illetve az öntetnél használt szarvasgombás olívaolajat helyettesíthetjük olívaolajjal. 
• Az öntethez izsóp helyett tehetünk például friss tárkonyleveleket, illetve bármilyen friss zöldfűszert, amit szeretünk.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése