2017. május 7., vasárnap

Áfonyás macaron

Még a tél végén volt a lányommal közösen egy nagy macaron-projektünk, amikor eldöntöttük, hogy na most aztán addig csináljuk, amíg kikísérletezzük a tutibiztos receptet. Ez konkrétan azt jelentette, hogy legalább két hónapon át amikor annyi időnk volt, bekevertünk egy adag macaront, megsütöttük és aztán levontuk a következtetéseket. Szerencsére tojásfehérjénk volt, a jó sütő is adott volt, csupán idő kellett, meg néhány egyéb hozzávaló és máris lehetett a macaront sütni. Több receptet is kipróbáltunk, de a sok közül a leghitelesebbnek a Fördős Zé blogján közzétett bizonyult - legalábbis számunkra ez volt az a leírás, ami a legtöbbet elárult a macaron-készítés rejtelmeiről, és ami szerint valami olyasmi lett belőle, ami még a macaronhoz is hasonlított. Ami pedig a tapasztalatainkat illeti, nos, az tömören annyi, hogy a macaron az elképzelhető legszeszélyesebb sütemény, amivel valaha is találkoztam. Ettől függetlenül ezután is fogunk macaront készíteni - reméljük egyre több sikerrel és egyre kevesebb rontással.

Hozzávalók 

A macaronhoz: 15 dkg mandulaliszt, 15 dkg porcukor, 11 dkg pihentetett tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor, 3,8 dkg víz, 1 csepp élelmiszerfesték, csipetnyi só. 
A töltelékhez: 1 dl cukrásztejszín, 3 evőkanál áfonyadzsem, körömnyi citromhéj, fél citrom leve, körömnyi fahéjdarabka. 

Elkészítése 

1. A mandulalisztet a porcukorral együtt megszitáljuk, és még szárazon a csipetnyi sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a pihentetett tojásfehérje felét (5,5 dkg-ot) és alaposan összedolgozzuk. 
2. Egy másik edénybe kimérjük a kristálycukrot, hozzáadjuk a vizet és folytonosan kavargatva addig forraljuk, míg a cukoroldat teljesen kitisztul és hólyagozva forr. 
3. A maradék tojásfehérjét egy tálba tesszük, és kézi mixerrel alacsony fordulaton felhabosítjuk, majd vékony sugárba hozzátöltve a forró cukoroldatot szép fényes, kemény habot verünk. 
4. A kemény habhoz adjuk hozzá a cseppnyi élelmiszerfestéket, majd összekavarjuk, hogy a színezék egyenletesen eloszoljon a habban. 
5. A színes habot hozzáadjuk a mandulalisztes-porcukros keverékhez és összedolgozzuk, majd habzsákba töltjük a masszát. 
6. A tepsikbe sütőpapírt vágunk, és a papír kevésbé fényes felére fekete filccel köröket rajzolunk, majd a papírt megfordítva a habzsák segítségével egyforma korongokat nyomunk. 
7. Ha a tepsi megtelt színes korongokkal, mindenestől az asztalhoz ütögetjük, majd addig pihentetjük – legalább egy órát – amíg a tetejükön a hab kezd megkötni. 
8. Előmelegített (110-120 fokos) sütőben légkeveréssel 10-12 percet sütjük. 
9. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrásztejszínt felverjük; az áfonyalekvárt egy kislábosban összeforraljuk a citromlével és a citromhéjjal illetve a fahéjjal. Langyosra hűtjük, és kivesszük belőle a fűszereket, majd összekavarjuk a tejszínhabbal. 
10. A megsült macaron-korongokat összeragasztjuk a krémmel. 

Jó tudni! 

• A macaron nagyon szeszélyes sütemény, senki ne lepődjön meg, ha elsőre nem sikerül, és attól sem, ha egyik tepsiben lévő korongok szép talpasak lesznek, míg a másik tepsiben lévők kihasadoznak, nem lesznek talpasak! 
• A sütési hőfokot ki kell tapasztalni, mert sajnos nem egyformán mérik a különféle márkájú sütők a hőfokokat! Hasonló módon a sütési időt is ki kell tapasztalni! 
• A tojásfehérje legalább négy napos, hűtőben pihentetett legyen! 
• Nagyon fontos, hogy mind a mandulalisztet, mind a porcukrot megszitáljuk! 
• Célszerű a mandulalisztet házilag elkészíteni! Ezt legkönnyebben úgy készíthetjük el, ha hajalt, hasított, szép, fehér mandulát elektromos kávédarálóval megdaráljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése