2020. március 20., péntek

Káposztaleves, szalonnás-kolbászos rizs és kolbász kukoricával

Nem gondoltam volna, hogy három évnyi kihagyás után a koronavírus lesz az, ami blogolásra késztet, de úgy döntöttem, hogy megosztok néhány használható egyszerű receptet, amit otthoni tartalékokból lehet összedobni. Ezért hirdettem egy játékot a Facebook-oldalamon, amit a főzős csoportomban osztottam meg, és az innen begyűjtött legjobbnak ítélt ételek receptjeit közzéteszem a blogomon is. Célom ezzel az, hogy segítsek azon embertársaimnak, akik tanácstalanok a főzés terén, mit főzhetnek a tartalékaikból kijárási tilalom idején.
A nyitóképen a gyergyószentmiklósi Máthé Zsuzsa nyugdíjas káposztalevese látható. Zsuzsa ugyanis gondolva a húsvétra, mivel az ősszel elsózott káposztája elfogyott, vett néhány fej káposztát, lesarvalta, azaz legyalulta, egy üvegbe belegyömöszölte és elsózta az ünnepre. Maradt viszont maréknyi sarvalt/gyalult káposztája, amiből egy jó levest készített, és máris mondom, hogyan.

Egyszerű káposztaleves 

Hozzávalók 
maréknyi káposzta, 1 kis fej hagyma, olaj vagy zsír, késhegynyi fűszerpaprika, kolbász, ha van, só, egyéb fűszer, ízlés szerint, levesgyöngy.

Elkészítése
A hagymát felaprítjuk és kevés zsiradékon (olajon vagy zsíron) üvegesre dinszteljük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, összekavarjuk, hozzáadjuk a káposztát és a felkarikázott kolbászt (ha van), feltöltjük vízzel és puhára főzzük. Tetszés szerint ízesíthetjük csomborral, kaporral, paradicsompürével vagy paradicsomlével, illetve tehetünk bele vékony rántást vagy habarást/eresztéket. Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálaljuk, ha van, adhatunk tejfölt is hozzá.

Sarvalt savanyú káposzta (rövid használatra)

Hozzávalók 
tetszés szerint 1-2 fej friss káposzta, szárított csombor és kapor; illetve 1 l vízhez 1 evőkanál só.

Elkészítése
Egy nagyobb méretű befőttes üveget tisztára mosunk, és az aljába szárított kapor- és csomborágakat teszünk. A káposztát lesarvaljuk - gyaluljuk -, majd szorosan az üvegbe tömködjük. A hideg, forralatlan vízben feloldjuk a sót, majd a káposztára öntjük. (Legjobb, ha egyszerre e liter vízben 1 kanál sót oldunk fel, azt rátöltjük, majd megbecsüljük, hogy még mennyi kell, és kb. annyit vegyítünk.) Az üveg tetejét egy kistányérral lefödjük és tálcára állítjuk, hogy a tejsavas erjedés során kifolyó lé, ne a bútorra folyjon. Szobahőmérsékleten kb. egy hét alatt feljön a leve a tetejére, ekkor rácsavarjuk az üveg tetejét és hűvösebb helyre tesszük. Két hét múlva kellemesen savanyú káposztánk lesz, amit fogyaszthatunk. Figyeljünk arra, hogy meleg helyen hamarabb érik a káposzta, ha már kellemesen savanyú, akkor inkább tegyük hűtőben, nehogy meglágyuljon!

Szalonnás-kolbászos rizs
A fotón Dávid Botond, székelyudvarhelyi fotóművész túlélő étele látható, Boti ugyanis eldöntötte, hogy amíg tart a fertőzésveszély, nem megy üzletekbe, egyszerűen feléli a tartalékait. Szerencsés helyzetben van viszont, mert nemrég vette le a füstről a szalonnát és a paprikás kolbászt, amik a böjti napokat leszámítva állandó összetevői lehetnek ételeinek. Így a képen látható ételnek is ez a két fő eleme.

Hozzávalók
Szalonna, kolbász, apró szemű rizs (Boti szerint "az arányokat érzi a konyhában otthonosan mozgó ember"), 2-3 cikk fokhagyma, chili, só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyemzöld, kurkuma, (amitől Paella kinezete lesz az ételnek, szintén Boti szerint), alaplé, vagy leveskocka forró vízben feloldva.

Elkészítése
A szalonnát és a kolbászt felaprítjuk, egy széles aljú, nagy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, a pörcöket kiszedjük egy tányérra, a zsíron pedig pirítani kezdjük az apró szemű rizst. Ezután feltöltjük alaplével vagy ennek hiányában felforralt vízben feloldott leveskockával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, összekeverjük és lassú tűzön addig főzzük, amíg rizs félig megpuhul. Ekkor rászórjuk a szalonna- és a kolbászpörcöket, ízlés szerint fűszerezzük a megadott fűszerekkel, és addig főzzük, amíg az alját kezdi odakapni. Utána tálaljuk.
Boti ez alkalommal "csavart" egyet ezen az ételen, mert kb. félidőnél adta hozzá a szalonnát és a kolbászt, majd "szellősen"lefödte alufóliával és úgy főzte készre.
Az én véleményem szerint, a fűszerekből el lehet hagyni egyik-másikat, főleg, ha gyerekek is esznek az ételből a csípős fűszereket nem árt mellőzni.

Grillezett kolbász grillezett kukoricával
Végül álljon itt Kádár Gyopi grillezett kolbásza és kukoricája, amihez receptet sem írok, hiszen a kép annyira egyértelmű. Gyopi, kedves régi ismerőseimnek a lánya, és Dél-Olaszországban él, nem jött haza, hogy ne hozzon betegséget a családjának, ezt az ételt pedig a kijárási tilalom 9. napján főzte. Mint jelezte, vészesen fogynak a tartalékai, ezért a 9. napon kiment élelmet vásárolni, természetesen maszkban és az előírásokat betartva.

Egyetek jót, legyetek jól! Vigyázzatok magatokra és egymásra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése