2022. január 13., csütörtök

Képviselőfánk

 

A képviselőfánk egyértelműen az a sütemény, amit a családom mindegyik tagja kivétel nélkül szeret. Ráadásul sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy az esetleg elsőre tűnik. A süteményt egyébként profi körökben 100 grammos süteménynek is szokták nevezni, mivel minden hozzávalóból 100 grammnyi kell hozzá. Nos, az én receptem ettől eltér, ugyanis én évek óta Gergely Éva néni receptjét használom, amely nem követi éppenséggel ezt a 100 grammos egyensúlyt, mégis felnő a fánk és még a közepe is lyukas lesz. Ezt osztom meg az alábbiakban - nekem bevált. 

Hozzávalók 
 
Az égetett tésztához: 8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj, 15 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 5 közepes tojás, csipetnyi só; porcukor, a tetejére. 
A vaníliás krémhez: 5 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor, 4 tojás, 4 evőkanál cukor, néhány csepp citromlé, 2 evőkanál liszt. 
 
Elkészítése 
 
Az égetett tésztához kimérjük egy lábosba a zsírt vagy a vajat, hozzáadjuk a vizet és a sót, majd felforraljuk. Ezután beleöntjük a megszitált lisztet, majd gyorsan kavargatni kezdjük, amíg az edény falától elválik, és a fakanál körül egy tömbben összeáll – közben kissé meg is ég az edény alján és oldalain. A forró tésztát átrakjuk egy keverőtálba, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 2-3 centi távolságra csinos kis rózsákat nyomunk. A tepsit 200-210 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük, ekkor levesszük a hőfokot 180-190 fokra, majd további 10 percig szárítjuk. 
Ezalatt a krémhez szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjékből néhány csepp citromlével kemény habot verünk, a sárgájákat habosra kavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk a lisztet, és apránként hozzátöltjük a tejet. Az edényt feltesszük a tűzre, és folyamatosan kavargatva addig forraljuk a keveréket, míg pudingszerű vastag krémmé válik. Ekkor levesszük a tűzről és a tojásfehérjét még forrón beledolgozzuk – hagyjuk langyosra hűlni. 
Ha kisültek a fánkok a tetejüket éles késsel bemetsszük, majd egy habzsák segítségével a közepükben keletkezett üreget megtöltjük krémmel. A fánkok tetejét visszaillesztjük, majd a süteményeket egy tálcára vagy tányérra tesszük és megszórjuk porcukorral. 
 
Hasznos tudnivaló! 
 
• A krémet liszt helyett vaníliás pudingból is készíthetjük. Ebben az esetben a tasaknyi (4 dkg) pudinghoz csak 1 tasak vaníliás cukrot és 2 tojást adunk hozzá. 
• Fontos, hogy a tojásokat egyenként keverjük az égetett tésztához, ellenkező esetben kicsapódik, és nem lesz jó az állaga!

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése