2015. november 10., kedd

Birsalmás sütőtökkrémleves aszalt szilvával

Nem vagyok rajongója a krémleveseknek, de ez a leves brutálisan finom. Ami az elkészítésének körülményeit illeti, nem titok, hogy a Hargita Stúdió felkérésének eleget téve láttam hozzá valami őszies jellegű ételek keresésébe, nyílván szem előtt tartva azt a még nagyanyámtól és édesanyámtól tanult aranyszabályt, miszerint: mindig abból főzünk, ami épp van, aminek épp most a szezonja. Így esett a választásom a sütőtökre és miután végigböngésztem egy rakás blogot sütőtökös ételekért, kreáltam többek közt ezt a levest. Videófelvétel is készült róla, amit majd megosztok azután, ahogy a többi akkor készült sütőtökös receptemet is közzétettem.

Hozzávalók 

50 dkg sütőtök, 1 nagy birsalma, 20 dkg aszalt szilva, 10-15 szem szegfűszeg, 3-4 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz, 1 tasak mézeskalács-fűszerkeverék, 1 kiskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd, őrölt fahéj, gyömbér, 2 dl tej, csipetnyi só. 

Elkészítése 

1.A birsalmát megmossuk, megtűzdeljük szegfűszeggel, és a felszeletelt sütőtökkel együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd puhára sütjük. 
2. Eközben az aszalt szilvát beáztatjuk, majd bő vízben kevés cukorral és a mézeskalács-fűszerkeverék egy részével megfőzzük. 
3. Ha megsült a tepsiben lévő sütőtök és birs, kivesszük, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd a birs héját lehúzzuk, húsát levágjuk a magház mellől, a sütőtököt pedig kikanalazzuk a héjából. 
4. A sütőtök és a birs megsült húsát fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi kb. egyujjnyira ellepi, majd néhány percig forraljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és csipetnyi sót. 
5. Ha a leves felforrt, botmixerrel pürésítjük, végül belekavarjuk a mézet és kevés tejjel ízlés szerint hígítjuk. 
6. Az időközben megfőtt aszalt szilvát tányérra szedjük, majd rátöltjük a forró krémlevest. 

Jó tudni! 
• Minden édes ételhez ajánlott csipetnyi sót adni, mert jobb lesz az íze. 
• Korábban sütött, maradék sütőtökből és birsből is elkészíthető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése