2016. október 6., csütörtök

Csípős ketchup

Régóta főzök ketchupot, lényegében azóta, ahogy kiderült, a lányom nagyon szereti a ketchupot. Pontosabban kisiskolás korában bármihez képes volt ketchupot enni, emiatt irrdatlan mennyiségeket kellett vásárolni belőle, én pedig ahányszor megnyitottam egy ketchupos tubust, mindig gyógyszer szagát éreztem. Emiatt mindig dühös is voltam, s mindig kiosztottam a lányom, amiért sok ketchupot eszik. Aztán egy alkalommal a zöldségesnél épp arról folyt a csevegés, ki, hogyan készíti a zakuszkát, mert épp zakuszkaszezon volt, amikor az elárusító elmondta, hogy ő még csak egy kis ketchupot akar eltenni. Nosza, egyből érdekelt a receptje, amit készségesen le is írt, én pedig azon nyomban meg is vásároltam a hozzávalókat. Hanem amikor kezdtem összerakni, valamitől az az érzésem támadt, hogy az úgy nagyon híg lesz, sokat kell majd főznöm, hogy besűrűsödjön, emiatt tettem bele néhány szál sárgarépát és zellert is. Nem bántam meg, mert nem csak az állagán javított, de az íze is jobb lett tőle.

Hozzávalók 

2 kg paradicsom, 8 db kápiapaprika (vagy 4-4 paradicsompaprika és kápia), 10 db közepes hagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 db csípős paprika, 2 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 borospohárnyi (1,5-2 dl) 9 fokos besztercei borecet, 1 evőkanál só, 3 evőkanál cukor, 1 kiskanál szegfűbors, 1 kiskanál bors, 1 babérlevél. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva egy nagy fazékban, kb. egy deci vizet aláöntve, lefödve főni tesszük. 
2. Amikor a zöldségek megfőttek, még melegen passzírozógépen átpasszírozzuk. 
3. Az így nyert zöldségpépet újra felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket és az ízesítőket, és addig főzzük, amíg pépes masszát nyerünk. 
4. Ekkor forrón üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk, és száraz dunsztba tesszük. 

Jó tudni! 

• Ha nem akarjuk, hogy csípős legyen a ketchup, hagyjuk ki belőle a csípős paprikát! 
• Selymesebbé tehetjük a ketchupot, ha a legvégén turmixoljuk. 
• Tehetünk bele tartósítószert.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: