2016. október 25., kedd

Fokhagymás pulykamáj

A májat nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, így még nem volt ezen a blogon. Ennek az elkészítési módnak a nagy előnye a gyorsaság, vagyis gyakorlatilag, ahogy kitaláltuk, hogy fokhagymás májat készítünk, el addig, hogy tálaljuk, bőven elég fél óra. Ja, és még egy nagyon lényeges dolog, ez itt most épp pulykamájból készült, de bármilyen májat el lehet készíteni ebben a változatban. Mondjuk a borjúmájat ajánlatos előtte egy éjszakával fokhagymás tejben vagy joghurtban áztatni. 

Hozzávalók

A fokhagymás pulykamájhoz: 1 pulykamáj személyenként, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pici olaj.
A dinsztelt krumplihoz: 1 kg héjában főtt burgonya, 1 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, pici olaj. 

Elkészítése 

1. A burgonyát meghámozzuk és a reszelő nagy fokán megreszeljük. A hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymatörőn átnyomjuk. A pulykamájat megmossuk, megtisztítjuk hártyáitól, esetleg kettévágjuk, és villával megszúrkáljuk. 
2. A felaprított hagymát olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a reszelt burgonyát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd többször megkavarva felforrósítjuk. 
3. A pulykamáj egyik oldalát forró olajon hirtelen megpirítjuk, majd fedő alatt pároljuk. A májdarabokat ízlés szerint sózzuk borsozzuk, megszórjuk zúzott fokhagymával, és megfordítjuk. Ezután a már sült oldalát is megfűszerezzük, majd készre sütjük. 
4. A sült pulykamájat dinsztelt krumplival és salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A szárnyasok máját sütés előtt vagy közben is meg lehet sózni, mert nem keményedik meg. 
• Ha a májat sütés előtt megszurkáljuk villával, nem fog spriccelni a sütőben.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése