2017. február 4., szombat

Élesztős csöröge

Az a helyzet, hogy lassan két hete, hogy a gyergyószentmiklósi Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet rögtönzött konyhájában egyebek mellett csörögét is sütöttünk, s én azóta kívánom. A receptet a nőegylet elnöke, Jánosi Gabi hozta, és abban tér el az én régebbi csörögémtől, hogy ez élesztővel készül. Lényeg, hogy ma végre sikerült megsütnöm, finom, puha, omlós lett, mint a Gabié, ám én mindjárt dupla adaggal indítottam, ezért a receptleírásban is ezt a változatot írom. Íme, ilyen lett!


Hozzávalók 

50 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 4 evőkanál cukor, 4 tasak vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 4 tojássárgája, 2 dkg élesztő, csipetnyi só, 4 evőkanál rum, reszelt citromhéj, illetve olaj a sütéshez és porcukor. 

Elkészítése 

1. Az élesztőt egy evőkanál cukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk. 
2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, a csipetnyi sót, a maradék cukrot és vaníliás cukrot, a tejfölt, a rumot és végül az olvasztott vajat, majd szép, sima tésztát gyúrunk belőle. 
3. A tésztát legalább fél órát hidegben pihentetjük. 
4. Ezután kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval háromujjnyis csíkokat vágunk, amiket rézsútosan több helyen bevágunk rombusz alakúra. Mindegyik rombusz közepébe lyukat metszünk, és a rombusz egyik keskenyebb végét átfordítjuk rajta. 
5. A megformázott csörögéket bő olajban kisütjük, majd porcukorba forgatva tálaljuk.

A csöröge készítéséről videófelvétel is készült, amit itt nézhettek meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése