2017. február 18., szombat

Lazac-steak sárgarépapürével, csicsóka-chipsszel és vegyes zöldsalátával

Noha nem olcsó mulatság lazacot enni, néha megengedem magamnak, hogy vegyek néhány szeletet és abból készítsek valami finomságot a családom és magam kényeztetésére. Nos, a minap épp egy ilyen nap volt, ráadásul forgatás is volt nálam - zsebre, azaz tartalékba filmeztünk - gondoltam, a kollégáimat is meglephetném egy kis finom lazaccal. Nem akartam nagyon túlspilázni sem a dolgot, így hát steaket készítettem belőle, hozzá egy kis salátával, sárgarépapürével és csicsókachipsszel. Annál is inkább, mert eléggé gyakran találkozom olyan emberekkel, akik érdeklődnek különféle alapanyagok iránt: ugyan mit lehet ebből főzni? Na, itt most lesz három olyan alapanyag is, ami nem épp ismeretes Gyergyó környékén, de meg lehet vásárolni a bevásárlóközpontokban.

Hozzávalók 

A lazac-steakhez: 4 szelet lazac, tengeri só, citrombors, 1 evőkanál olívaolaj, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj. 
A sárgarépapüréhez: 3 sárgarépa, 5 dkg vaj, 1 kiskanál méz, só, citromhéj, kb. 1 dl forró tej. 
A csicsóka-chipshez: 4 csicsóka, olaj, a sütéshez. 
A vegyes zöldsalátához: 1 tasak vegyes zöldsaláta (25 dkg), fél citrom, 1 mandarin, kb. 0,5 dl extraszűz olívaolaj; 2-3 dkg mandulapehely. 

Elkészítése 

1. A steakhez a lazacot megszórjuk tengeri sóval és citromborssal, majd sütésig állni hagyjuk. 
2. A sárgarépapüréhez a répát megpucoljuk, és vastag karikára vágjuk. A vaj felén enyhén karamellizáljuk a mézet, beleforgatjuk a sárgarépát, majd annyi forró vízzel töltjük fel, amennyi épp ellepi. Kevés sóval és egy darabocska citromhéjjal ízesítjük, majd puhára főzzük. Ha már puha, a levét leszűrjük, a citromhéjat kivesszük, és késes aprítóban a maradék vajjal és kevés forró tejjel habosra kavarjuk. 
3. Amíg a sárgarépa fő, elkészítjük a salátát. Vagyis a vegyes zöldsalátát szűrőben átmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Kifacsarjuk a citrom és a mandarin levét, pici sót adunk hozzá, majd az olívaolajat vékony sugárban csorgatva a citrusfélék levéhez, egy kis habverővel selymes emulziót kavarunk. Az öntetet csak közvetlen tálalás előtt adjuk a salátához, akárcsak a mandulapelyhet, amit közben szép világosra pirítunk. 
4. A csicsókát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, levét leitatjuk, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük. 
5. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hámozatlan, késlapjával ellapított fokhagymacikkeket, hagyjuk keveset pirulni, majd a fűszeres olajba fektetjük a lazacszeleteket. Ezzel egyidőben hozzáadjuk a vajat is, majd a zsiradékkal locsolgatva mindkét felét megsütjük. 
6. Tálaláskor tányérra tesszük a lazac-steaket, melléhalmozzuk a csicsóka-chipset és a vegyes zöldsalátát, illetve a sárgarépapürét. 

Jó tudni! 

• Figyeljünk a lazacra, hogy ne süssük túl, mert minél többet sütjük, annál szárazabb lesz! 
• Sütéshez ne használjunk soha extraszűz olívaolajat! Erre tökéletesen megfelel a pogácsaolaj is, amit hőkezeléssel nyernek ki a hidegen sajtolt olívabogyók után maradó olívapogácsából.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése